HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lättare men fortfarande svårt för studenter i Östergötland

Östergötland Något lättare än det varit de senaste åren, men fortfarande besvärligt. Så beskriver studenternas hyresgästorganisation Kombo läget inför nästa terminsstart.

På Kombo laddar man nu upp för att ta emot de nya studenter som börjar till hösten och som kommer att behöva någonstans att bo. Annika Samuelsson är fastighetsansvarig på Kombo.

– I Norrköping och Linköping räknar vi med att det kommer att bli ungefär som det var i höstas. Det betyder att det är svårt att få tag på en bostad men lättare än det varit tidigare år. Bostadssituationen för studenterna i länet har blivit bättre än för några år sedan men det betyder inte att den är bra eller lätt, bara att läget inte längre är katastrofalt, säger hon.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Samtidigt kommer ständiga rapporter om generell bostadsbrist och att även hyresvärdar på mindre orter som tidigare haft lägenheter som stått tomma numera har kö. Hur kan det då ha blivit lättare för studenterna som ofta kommer från andra håll i landet och kanske inte stått i kö just här?

– Det beror framför allt på att det byggs mycket i Linköping, både studentbostäder och vanliga lägenheter, säger Annika Samuelsson.

Annons

En annan faktor som hon tror spelar roll är ett projekt som Linköpings universitet och kommunägda hyresvärden Studentbostäder driver tillsammans. Ett antal korridorrum reserverade för internationella studenter delas av två personer trots att de är ämnade för en.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Det ger en förtätning utan att bygga nytt. Men tanken är inte att det ska vara en permanent lösning, utan det är ett tillfälligt projekt på prov, betonar Annika Samuelsson.

Thomas Lilja är affärsområdeschef på Studentbostäder, där en fjärdedel av studenterna i Linköping är hyresgäster. Han menar att det är för tidigt att säga något säkert om hur bostadssituationen för de nya studenterna kommer att se ut i år.

Annons

– Det beror ju bland annat på hur många som börjar studera här och hur många uppsägningar vi får till sommaren, men likt tidigare år har vi börjat få in uppsägningar till sommaren nu, säger han.

Läs ocksåHöghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

Studentbostäder bygger nytt just nu och enligt Thomas Lilja kommer 300 nya lägenheter stå klara till terminsstarten.

Läs också Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.