HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Leif GW Persson är svenskarnas drömgranne – i år igen

Nyheter Även i år lyfter svenska folket fram Leif GW Persson som sin önskegranne. Och deckarkungen är precis lika förundrad över utmärkelsen som i fjol: "Det är ju lite lustigt, faktiskt".

För fjärde året i rad har Hyresgästföreningen genomfört en stor enkät för att kora svenskarnas drömgranne. Och på högsta pallplats står, något motvilligt, även denna gång landets främsta kriminolog och deckarförfattare. 23 procent av det svenska folket hade helst velat ha Leif GW Persson som granne.

Till Hem & Hyra berättar han att det nog borde ha funnits bättre aspiranter på tronen.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

– Ja, det låter ju lite besynnerligt. Det är ju lite lustigt faktiskt. För jag har ju inte så många grannar, ska du veta.

Men visst blir deckarkungen lite smickrad över titeln.

– Det är ju väldigt hedrande med en sådan här utmärkelse. Och grannsämjan är ju viktig, den ska man vårda. Jag försöker verkligen att tänka på det där.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Annons

På vilket sätt är du en god granne?

– Jag försöker verkligen att inte skapa onödiga konflikter, att vara vänlig sådär mot grannarna. Och att låna ut saker till dem som de sedan skiter i att lämna tillbaks.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

Har du själv goda grannar?

– Ja, vi har nog allt hyggliga grannar både på stan och på landet, vill jag påstå. På landet är de ju inte så många, men å andra sidan är man beroende av varandra på ett annat sätt. Man måste ju till exempel ha någon som kan hantera en traktor när det börjar vräka ner snö. Sådana relationer måste man se till att vårda. Och i stan bor vi ju också ganska avsides, men även där är sämjan god.

I fjol satt han säker på tronen, med tio procents marginal till silvermedaljören Mia Skäringer. I år har Leif GW Persson trots allt tappat lite i popularitet och den populära skådespelerskan har kommit i kapp rejält – bara tre procentenheter skiljer dem åt. På tredje plats återfinns nykomlingen Ingemar Stenmark, som på sistone gått och gjort tv-karriär på nytt.

En person som tappat svenskarnas förtroende rejält är Zlatan Ibrahimovic. I fjol hade han 12 procent av svenskarnas röster – i år är han inte ens med på topplistan. Dock återfinns den tidigare landslagsspelaren på fjärdeplats över de idrottsprofiler som svenskarna vill bo granne med. Också Camilla Läckberg har fått se populariteten dala betänkligt.

Annons

I undersökningen tillfrågades svenska folket även om vilka egenskaper hos en granne som är mest uppskattade. De fyra vanligaste svaren blev att personen intill är trevlig, hjälpsam, hälsar vänligt och inte stör. Det är samma egenskaper som svenskarna värdesatte i fjol.

Själv skulle Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder helst bo granne med operasångerskan Malena Ernman.

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Bostaden kan vara jättefin, men har du problem med grannarna blir det inte lika trevligt att bo, säger Marie Linder, säger hon.

Totalt svarade 1 002 människor på enkäten.

Fakta: Dem vill svenskarna helst ha som granne
 • Leif GW Persson, 23 procent
 • Mia Skäringer, 20 procent
 • Ingemar Stenmark, 16 procent
 • Mark Levengood, 16 procent
 • Lars Lerin, 15 procent
 • Charlotte Kalla, 14 procent
 • Ernst Kirchsteiger, 13 procent
 • Tilde de Paula, 12 procent
 • Prinsessan Victoria, 12 procent
 • Jonas Gardell, 12 procent
 • Alicia Vikander, 11 procent
Fakta: Så går undersökningen till
 • Analysföretaget Novus har genomfört undersökningen genom att på Hyresgästföreningens uppdrag intervjua drygt 1 000 personer.
 • Undersökningen är genomförd med hjälp av en webbaserad enkät till ett slumpmässigt urval ur Novus telefonrekryterade Sverigepanel
 • De svarande har fått välja mellan 37 kända svenskar. Därtill har en öppen fråga ställts och även då var Leif GW Persson i topp, tillsammans med kronprinsessan Victoria, kungen och Barack Obama.
 • Respondenterna har kunnat uppge mer än ett svarsalternativ.
Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.