Annons

Lidingöhem erbjuder försäljning av Gångsätra

Lidingö Bostadsrättsföreningen i Gångsätra får chans att köpa fastigheten med de 625 lägenheterna. Det har kommunala Lidingöhems styrelse nu beslutat. – Men vi tänker inte rea ut fastigheten, säger Björn Samuelsson, ordförande i Lidingöhem. Hur mycket bostadsrättsföreningen Kantarellen 11 i så fall ska betala kan han inte säga i dag.

– Nej, initiativet ligger hos dem, de får väl komma med ett bud. Samtidigt ska vi ordentligt fundera igenom hur mycket vi vill ha, säger Björn Samuelsson.

Han är inte säker på att det blir någon affär.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Nej, vi anstränger oss inte för att sälja. Samtidigt uppfyller vi löftet att där det finns en majoritet av de boende som vill köpa, så ska de också få chansen. Men vi får ju se hur många som i slutänden vill köpa. Det handlar om ett mycket stort bostadsområde där många av de boende har en ganska svag ekonomi. Så det krävs en stark majoritet som vill köpa om de ska få ekonomi i det hela.

Att dela upp fastigheten är knappast aktuellt i det här läget, anser Samuelsson. Det skulle också vara praktiskt besvärligt, bland annat eftersom vatten, avlopp och el är draget utifrån att hela området är en fastighet.

Annons

Björn Samuelsson förnekar att Lidingö stad satt press på bolaget att sälja. Det gör även kommunalrådet Paul Lindquist, m.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Det är inte vi som driver frågan, prata med Lidingöhem. Men vill de boende köpa, så ska de få göra det, säger han.
Lidingöhem har i dag 1 200 lägenheter, inklusive cirka 300 för äldreboende. Säljs 625 lägenheter, så försvinner större delen av bolaget.

– Frågan är då hur Lidingö stad ska klara att erbjuda lägenheter till dem med särskilda sociala och ekonomiska skäl. Ska vi få ”social housing” på Lidingö? Bolaget har redan sålt 600 lägenheter under de senaste tio åren, säger Mikael Rogler, tidigare ordförande i den lokala Hyresgästföreningen och hyresgäst i Gångsätra.

Kommunalrådet Paul Lindquist tror att man klarar detta ändå. Dels genom att placera ut fler sådana personer hos privata hyresvärdar och dels genom att Lidingö stad behåller de 60 lägenheter man har kontrakt på i Gångsätra.

Annons
Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

En tanke är också att Lidingöhem vid en försäljning av Gångsätra skulle köpa andra fastigheter av privata företag.

– Ja, men det finns inte mycket till salu. I dagsläget har vi inget sådant på gång, säger Björn Samuelsson, Lidingöhem.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.