Annons

Lundastudenter får landets hittills högsta höjning

Lund Medan de flesta bostadsbolag i landet höjer hyrorna med mellan 0 och 1 procent får Lunds studenter betala betydligt mer. Från och med årsskiftet höjs hyrorna med 1,8 procent.

Höjningen på 1,8 procent, för hyresgäster hos studentbostadsbolaget AF Bostäder i Lund, är i särklass landets högsta, som hittills har tecknats i år, och har förhandlats fram med Hyresgästföreningen. AF Bostäder hade krävt en höjning med 2,3 procent före förhandlingarna.

Varför har ni gått med på en så hög höjning för studenterna?
– AF Bostäder har mycket underhåll framför sig. Både inre och yttre. De ska bygga mycket och tillika är det viktigt att komma ihåg att vinsten stannar i stiftelsen. Det finns ingen ägare som plockar ut någon vinst. Vi tycker det är viktigt att det blir en kontinuitet också, att inte hyran höjs väldigt mycket ett år och väldigt lite ett annat, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter fjorårets förhandlingar konstaterade du att de låga räntorna inte fått något genomslag då men att det skulle komma senare. Märks det nu?
– Nej, egentligen gör det inte det och det handlar om vilka avtal de har med bankerna, säger Petter Ek.

Annons

AF Bostäder är en icke vinstdrivande stiftelse som äger 5 900 studentbostäder i Lund. Enligt stadgarna ska AF Bostäder äga och förvalta byggnader, avsedda som billiga och ändamålsenliga bostäder åt aktiva studenter. Under nästa året påbörjas flera byggprojekt som ska ge mellan 500 och 600 nya studentbostäder.

– Det finns en fortsatt brist på studentbostäder i Lund. Självklart ska AF Bostäder vara med och ta sitt ansvar, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Fakta: Så mycket har AF Bostäder höjt hyrorna
År  Höjning (i procent)
2016

1,8%

2015 2,00%
2014 2,10%
2013 2,40%
2012 1,40%
2011 1,25%
2010 0,80%
2009 3,40%
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.