HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lundastudenter får landets hittills högsta höjning

Lund Medan de flesta bostadsbolag i landet höjer hyrorna med mellan 0 och 1 procent får Lunds studenter betala betydligt mer. Från och med årsskiftet höjs hyrorna med 1,8 procent.

Höjningen på 1,8 procent, för hyresgäster hos studentbostadsbolaget AF Bostäder i Lund, är i särklass landets högsta, som hittills har tecknats i år, och har förhandlats fram med Hyresgästföreningen. AF Bostäder hade krävt en höjning med 2,3 procent före förhandlingarna.

Varför har ni gått med på en så hög höjning för studenterna?
– AF Bostäder har mycket underhåll framför sig. Både inre och yttre. De ska bygga mycket och tillika är det viktigt att komma ihåg att vinsten stannar i stiftelsen. Det finns ingen ägare som plockar ut någon vinst. Vi tycker det är viktigt att det blir en kontinuitet också, att inte hyran höjs väldigt mycket ett år och väldigt lite ett annat, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Efter fjorårets förhandlingar konstaterade du att de låga räntorna inte fått något genomslag då men att det skulle komma senare. Märks det nu?
– Nej, egentligen gör det inte det och det handlar om vilka avtal de har med bankerna, säger Petter Ek.

AF Bostäder är en icke vinstdrivande stiftelse som äger 5 900 studentbostäder i Lund. Enligt stadgarna ska AF Bostäder äga och förvalta byggnader, avsedda som billiga och ändamålsenliga bostäder åt aktiva studenter. Under nästa året påbörjas flera byggprojekt som ska ge mellan 500 och 600 nya studentbostäder.

– Det finns en fortsatt brist på studentbostäder i Lund. Självklart ska AF Bostäder vara med och ta sitt ansvar, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster
Fakta: Så mycket har AF Bostäder höjt hyrorna
År  Höjning (i procent)
2016

1,8%

2015 2,00%
2014 2,10%
2013 2,40%
2012 1,40%
2011 1,25%
2010 0,80%
2009 3,40%
Läs också Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.