Annons

Lundbergs inför rökförbud

Eskilstuna Från årsskiftet inför hyresvärden Lundbergs rökförbud i sina fastigheter. De nya hyresgäster som inte följer reglerna hotas med uppsägning.
Foto: Jakob Kindesjö
KBAB förbjuder rökning i allt nybyggt

De nya reglerna, som trädde i kraft den 1 januari i år, innebär att det enligt Lundbergs inte längre är tillåtet att röka inne i lägenheter, på balkonger och på gårdar. Inte heller i trapphus, tvättstugor, förråd och i närheten av entréer.

– Vi har som mål att göra Lundbergs fastigheter rökfria. Förutom att detta stärker brandsäkerheten och underlättar för de med allergier så är vi övertygade om att det även ökar trivseln och främjar den goda grannsämjan, säger vice vd Roger Ekström i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De befintliga hyresgästerna omfattas inte formellt av kraven, men Lundbergs hoppas att de frivilligt kommer att följa det nya rökförbudet. Men för de nya hyresgäster som flyttar in är tonen hårdare. Rökförbudet skrivs in i den nya hyreskontrakten och de som trotsar förbudet blir tillsagda och riskerar uppsägning om det upprepas.

Men Hyresgästföreningen är kritisk till Lundbergs nya rökregler och hotet om uppsägning.

Annons

– Jag tror inte att det här kommer att fungera. Vår erfarenhet är att det inte går att få någon uppsagd på grund av rökning. Det är nog ingen stor risk för det, men det är upp till hyresnämnden att pröva det i så fall, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Att rökreglerna blir tvingande för nya hyresgäster men inte för gamla får också kritik.

– Det är inte okej att göra så. Det kan inte vara olika regler för olika hyresgäster i samma hus, säger Ingrid Buskas.

Annons

Lundbergs har cirka 7 600 lägenheter runt om i landet, bland annat i Linköping, Norrköping, Eskilstuna, Örebro, Karlstad och Södertälje. Rökförbudet införs i samtliga fastigheter.

Läs ocksåHyreshus får nya hemliga ägare
Läs också Unga lockas till Kvarnbacken Klart med nya Norrköpingshyror Skötsel påverkar Norrköpingshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.