HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lysekilshundar med näsa för råttor och löss

Lysekil De är ett sammansvetsat team, Karin Linsten och hennes fem arbetskamrater Freja, Malva, Islay, Molly och Ian. Tillsammans söker de vägglöss och råttkadaver.
, ,

Karin Linsten, från Lysekil, har specialtränat sina hundar för att hitta framför allt vägglöss, för att underlätta sanering och få fastighetsägare att kunna sätta in insatser på rätt plats och i tid. Helst skulle ju alla som varit på resa eller bott på hotell vilja ha sitt bagage genomgånget, för det är ofta genom resväskan som de ovälkomna gästerna följer med hem till lägenheten. Karin har preparerat en väska med doft från vägglöss och Malva visar hur hon arbetar. Hon går igenom bagaget med liv och lust, nosen jobbar frenetiskt genom packningen. Det är ingen tvekan om att där, någonstans mellan kläderna finns doften från vägglöss.

Vägglöss är ett allt mer växande problem och Karin menar att man genom hundarna kan förhindra onödigt lidande.

Läs ocksåKvinna vräks efter 20 år: ”Otroliga mängder löss”löss, vägglöss, hyresnämnden

-Hundarna ljuger aldrig, de är ärliga och har inga ekonomiska avsikter. De är miljövänliga och fastighetsägare eller hotellägare behöver inte sanera i onödan.

Karin ger ett exempel på hur hon och hundarna fått rycka ut för att visa att det faktiskt inte fanns några vägglöss.

-Det var en kvinna i en lägenhet i Göteborg som blev anklagad för att ha vägglöss. Men efter att hundarna gjort ett sök kunde vi avskriva den misstanken, säger Karin.

Läs ocksåChristian kräver Edshus på ersättning för lusdrabbad sängvägglöss, Edshus, säng

Teamet Swededog jobbar framför allt på hotell, men gör även insatser i vanliga hyreshus. De jobbar i hela Västsverige och även i Norge.

Det var ett gediget hundintresse som ledde in Karin på jakten på ohyra. Hon tänkte egentligen utbilda sina hundar till knarkhundar, men under utbildningen kom hon i kontakt med norrmannen Tor Iljar som jobbade just med skadedjur. Nu har Karin certifierade hundar, vilket hon tycker är viktigt.

-Det går att säga att man har hundar som söker skadedjur, men certifieringen är oerhört viktig, att man har dokumenterat att de kan sitt jobb.

Läs ocksåBlodsugarna kröp i Blessies trapphus
Läs också Pandemin stoppar vägglössen Överklagan hjälpte inte – måste flytta efter rekordstort lusangrepp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.