HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Majorsvillan rivs trots kritik

Finspång Den gamla Majorsvillan i Finspångs centrum får inom kort lämna plats för Vallonbygdens nya höghus. Men den kommande rivningen av 1800-tals huset möter kritik.

Den så kallade Majorsvillan uppfördes 1876 som tjänstebostad åt trafikchefen vid Norra Östergötlands järnvägar. Arkitekt var den meriterade Axel Kumlien som bland annat ritat Grand Hotel i Stockholm och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Huset fick sitt namn från Eric M Lindgren som under sin tid som trafikchef befordrades till major. Under många år inhyste villan den kommunala musikskolan men nu är husets saga snart all.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Kommunen, som äger fastigheten, har sedan flera år tillbaka haft planer på att riva byggnaden för att bygga ett nytt höghus. Förra veckan fattades de sista formella besluten i Finspångs kommunfullmäktige.

Tomten säljs till kommunens bostadsbolag Vallonbygden för 1,6 miljoner kronor och kommunen avsätter en halv miljon kronor till rivningen, som ska verkställas inom någon vecka.

Men rivningen möter protester från hembygdsföreningen, som anser att byggnaden bör bevaras.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

– Det är en historiskt intressant byggnad och den lilla spillra av äldre bebyggelse som finns kvar i centrum bör man se till att behålla. Den här typen av villor finns knappt någon kvar, det mesta revs under 1960- och 70-talen, säger Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge hembygdsförening.

Enligt föreningen bör det vara möjligt att bygga det nya höghuset på annan plats i centrum.

– Det finns exempelvis mark nere vid stationen som skulle kunna användas i stället, säger Fredrik Blomberg.

Läs ocksåVallonbygden i hyrestoppen

Men föreningen verkar vara rätt ensam om kritiken. Varken kommunen eller Vallonbygden har noterat några större protester mot rivningen.

– Det där huset ser för anskrämligt ut och det finns ingen som kan ta hand om det, säger Björn Andersson, vd för Vallonbygden.

För Vallonbygden innebär tomtköpet att man efter flera års väntan kan sätta fart på höghussatsningen, ett nytt åttavåningshus med 32 hyreslägenheter.

– Vi siktar på byggstart i slutet av januari och att det kan stå klart för inflyttning i februari 2017, säger Björn Andersson.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.