Annons

Makten är en man

Västra Götaland ​Makthavaren i Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg (Bäsk) är 52 år och man. I alla fall ser det typiska ombudet till förbundsstämma 2008 ut så. – Det här är pinsamt och sänder ut helt fel signaler, säger Katarina Lindberg, en av de två kvinnor som valts.

​Som kvinna och 41 år stämmer Katarina Lindberg hyggligt överens med den genomsnittlige medlemmen i Hyresgästföreningen. Men som ombud till förbundsstämman, det högsta beslutande organet, är hon ovanlig.
– Jag blev väldigt betänksam när jag såg hur fördelningen av ledamöter såg ut. Jag har träffat många av de nominerade kvinnorna och vet att de är kompetenta, säger hon.

Valberedningen i region Bäsk hade 29 nominerade personer att ta ställning till, 15 kvinnor och 14 män. Trots det är 80 procent av de ordinarie ledamöterna män.
– Jag kritiserar inte de personer som är valda, men detta är inte bra för Hyresgästföreningens trovärdighet. I längden är det ett hot mot demokratin när halva befolkningen känner sig bjuden med armbågen, säger Katarina Lindberg.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vilka effekter kan det få på besluten som tas på stämman?
– Det är ett problem att ombuden inte speglar kåren, men jag hoppas att vi kan gynna andra än medelålders män!

Sätter det en större press på dig att föra fram könsfrågan?
– Nej, men det känns som min skyldighet att göra det. Detta måste upp till diskussion och det får inte bara bli en läpparnas bekännelse.

Annons
Fakta: Hyreslagen

Medlemmarna i Bäsk Region BohusÄlvsborg-Skaraborg har drygt 37 000 medlemmar varav nästan 53 procent är kvinnor. De flesta medlemmar är 21-30 år (drygt 23 procent). 14 procent är 51-60 år och andelen sjunker med stigande ålder. Källa: Medlemsregistret.

Läs också Lägre avgift för dig under 25 - så vill Hyresgästföreningen växa bland unga Hyresgästföreningen ställer in sommarens stämma Helsingborgspolitiker hade soffhäng med Marie Linder I juni blir det fest i Grytan med skånska Hyresgästföreningen Regionordförande vill samarbeta för integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.