HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bodde på förorenad mark – farlig industrilägenhet utdömd

Malmö Bland bilskrotar och verkstäder i Malmös hamnområde hittade miljöinspektörer en bostad för arbetare. Nu lägger kommunen ett boendeförbud på fastigheten, motiverat med de stora hälsoriskerna.
Foto: Anders Paulsson

Fastighetsägaren kan tvingas betala 50 000 kronor varje gång som någon struntar i förbudet. Området, nere hamnområdet, har en riskklass som innebär att det kan vara farligt att bo där. Enligt miljöförvaltningen var det arbetare vid en verksamhet som bodde i lägenheten. Och att bo på jobbet är inte ovanligt i Malmö. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om liknande fynd kopplat till anställda i restaurangbranschen.

I början av mars i år besökte miljöförvaltningens inspektörer adressen i hamnområdet efter att ha fått ett tips om att allt inte stod rätt till. Efter en stunds letande lyckades de hitta platsen men personerna som befann sig där vägrade att släppa in inspektörerna.

Läs ocksåKvinnorna har fått nog efter råttinvasionen: "Jag är livrädd för att bli biten"

“Vi hörde ljud inifrån lokalen som lät som ommöblering”, står det i protokollet från tillsynen.

Inspektörerna dokumenterade vad de hittade i fastigheten.

De fick tag på mannen som driver en verksamhet på adressen via telefon. Men beskedet blev negativt, ingen fick gå in. Först efter en timme kunde kontrollen utföras. I lokalerna hittades kök, toalett, sovrum och garderober fyllda med kläder och tillhörigheter. En dubbelsäng hade täckts med bråte.

Annons

Miljöförvaltningen menar att det är direkt hälsofarligt att sova på platsen. Detta baseras bland annat på mätningar från bullriga och närliggande industrier. Det finns grannföretag som hanterar farliga kemikalier och området som helhet har en mycket stor riskklass. Boende kan utsattas för farliga ångor och ohälsosamt damm från föroreningar i marken, enligt miljöförvaltningen.

Läs ocksåNytt vite på 10 000 kronor för Sevedsvärd

– Det här är vanligt men svårt för oss. Är det ett boende i en källare i ett bostadshus är folk i rörelse som ser. I industriområden får vi inte in lika mycket tips. Det är inte lika många som rör sig där kvällstid, säger Elna Ahlner, miljöinspektör på Malmö stads miljöförvaltning.

Varför bor man så här?

– Det är oftast folk som inte kan komma in på bostadsmarknaden som den ser ut idag, eller inte har råd. Det kan också vara byggarbetare som inte är från Sverige och bara är här i några månader.

Annons
Läs ocksåMystisk ohyra oroar hyresgäster - värden vägrar saneraOhyra är aldrig välkommen hemma. Så här slipper du skadedjur!

Fastighetsägaren, som förbudet nu riktas mot, har inte svarat Malmö stad med något eget yttrande utan menar att beslutet istället borde riktas mot hyresgästen, företagaren som driver verksamhet på platsen. Men han har uppgett att lägenheten är utrymd och tömd.

–  Vi ska följa upp och se efter att de har tagit bort allt, säger Elna Ahlner.

Läs också Hyresvärd riskerar böter för kalla lägenheter Omskriven hyresvärd riskerar vite på 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.