HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

För många katter i sin lägenhet– kvinna förlorar hyreskontrakt

Hässleholm Antalet katter är alldeles för många och det är för mycket saker i lägenheten. Kvinnan i Hässleholm förlorar sitt hyreskontrakt och måste omedelbart flytta.
för många katter
Foto: Arkivbild

– Katterna är som hennes familj. Katterna är snälla och stör inte någon. Hon har just nu tre vuxna katter och fyra kattungar. Hon har försökt att lämna iväg dem via Blocket, förklarade kvinnans gode man under förhandlingen i Hyresnämnden i Malmö.

Vid en syn i kvinnans lägenhet konstaterade nämndemännen ”god ordning” utanför bostaden och att det inte fanns någon ”anmärkningsvärd” lukt i den. Men i beslutet menar de att det fortfarande finns brister.

Läs ocksåHyresvärden i Hudik som värvat medlemmar till HyresgästföreningenFoto på Greger Persson i mörkblå vinterjacka som står bredvid ett träd. I bakgrunden syns ett gult och ett ljusgrått trähus.

Nämnden skriver:
”Främst rör det sig om den stora mängd föremål som finns runt om i lägenheten som påtagligt försvårar både tillgängligheten för hyresvärden vid eventuella, brådskande ingrepp och den städning hyresgästen måste kunna göra”. ’

Lägenheten, en 2:a på cirka 70 kvadrat, var belamrad med bland annat prydnadssaker, textilier och högar med tidningar.

Hyresvärden har i flera år ansett att kvinnans katter är ett problem. Grannarnas klagomål har också intensifierats. Katterna ska ha gjort saker som att hoppa in i andras lägenheter och kissat i utemöbler. Ett tag var de så många som 12-13 stycken.

Läs ocksåCarl öppnade hemmet för kompisfamiljen - hotades av vräkning

2016 gjordes ett första avtal med kvinnan om antalet katter. När det inte hölls blev hon uppsagd, en process som slutade i en förlikning med innebörden att kvinna fick behålla tre katter som när en av dem gick bort skulle stanna vid två.

Hyresvärden har gjort flera inspektioner under åren. Senast nu i maj och juni. Då antalet katter fortfarande var för många, upp till nio, sades kvinnan upp igen.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan ”trots flera påpekanden inte vidtagit de åtgärder hon behövt för att vårda lägenheten” och att hon ”har haft flera överenskommelser om begränsningar av katter som hon inte följt. Sammantaget gör detta att de enligt nämnden finner en påtaglig risk för att misskötsamheten och olägenheterna fortsätter”.

Läs ocksåGrät för högt och för mycket - vräks

Hyresvärdens yrkande att hyresavtalet sägs upp får bifall. Kvinnan måste flytta omedelbart. Gör hon inte det kan hon avhysas.

Här är reglerna för dig som har djur i hyresrätt.

Läs också Anna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas Fyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.