HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Många turer kring Älmhultsbostäders utförsäljning

Kronoberg I mars blev det känt att Älmhultsbostäder, ÄBO, planerar en stor utförsäljning av sina lägenheter. Därefter lades affären plötsligt på is. Nu har styrelsen förbjudits att tala med media om frågan.

I mitten av mars offentliggjordes Älmhults S-lednings planer på att sälja cirka 250 av Älmhultsbostäders lägenheter till det Hässleholmsbaserade bolaget K-fastigheter. I affären ingår också att K-fastigheter ska bygga lika många lägenheter som man köper. Affären skulle alltså innebära att Älmhult får sammanlagt 500 nya lägenheter ägda av K-fastigheter. Affären skulle därmed kvala in som en av landets största utförsäljningar av allmännyttan.

Två veckor senare förväntades politikerna i Älmhults kommunfullmäktige att ge grönt ljus till tjänstemännen att ta fram avtal för affären.
Men så blev det inte.
Ärendet lyftes istället bort från dagordningen. Fullmäktiges ordförande Helen Bengtsson (S) förklarade att nya ”sakupplysningar” kommit fram och att man därför behövde mer tid.
– Det hade kommit in uppgifter om ett lokalt byggföretag i Hässleholm som lämnat in en stämningsansökan mot K-fastigheter. Vi vill kontrollera uppgifterna innan vi går vidare, säger Helen Bengtsson.
Strax innan fullmäktigemötet hade tidningen Smålänningen kopplat samman K-Fastigheter med en tidigare bostadsaffär i Eslöv. Tidningen beskriver affären som en ”skandal”.
– Det ryktet har ingenting att göra med att vi lyfte bort ärendet, hävdar Helen Bengtsson.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Samtidigt har flera av Äbos styrelseledamöter, bland annat Marie Wallin (M), öppet kritiserat den planerade affären. Det har resulterat att Äbos vd Tore Vestergård på senaste styrelsemöte skärpt styrelsens kontakter med media. Nu får endast bolagets vd och/eller styrelsens ordförande ha kontakt med media. Men att kalla det för munkavel motsätter sig Tore Vestergård.
– Alla styrelser har en arbetsordning och en policy kring mediakontakter. Det är inget konstigt med det och har ingenting med någon kritik att göra, säger Tore Vestergård till Hem och Hyra.

Fullmäktige planera att återuppta ärendet till behandling i maj eller juni. Samtidigt ska ÄBO göra en fastighetsutredning på hela sitt bestånd som en förberedelse inför en eventuell affär.
– Vi behöver göra den här utredningen oavsett vem vi säljer till, säger Tore Vestergård.

Annons
Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.