HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många värdar i Småland kräver borgensman vid skuld

Jönköping Hos 70 procent av de kommunala bostadsbolagen i Småland och Öland kan du bli hyresgäst trots betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden. Däremot krävs oftast borgen.

Hem & Hyras kartläggning av de kommunala bostadsbolagens uthyrningskrav visar att betlningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden kan bli avgörande för om du får lägenhet eller inte.

– Om det handlar om hyresskulder är det en sak men skuld hos Kronofogden för en obetald tv, är lite tufft krav för att inte få hyra. Att det ska finnas borgen om det finns betalningsanmärkning är ett skydd för hyresvärden, det kan vara okej, säger Anneli Philipsson, gruppledare för ekonomiskt bistånd vid Lessebo kommun.

Läs ocksåVärsta värden sålde anläggning till sonen – Kronofogden utreder eventuellt skenavtal

– Det är svårt som det är i samhället att hitta bostäder i dessa dagar och är man sedan skuldsatt är det näst intill omöjligt. Vi brukar säga att man ska vända sig till mindre privata hyresvärdar som kanske inte kollar inkomster och skulder, fortsätter Anneli Philipsson.

Västerviks bostads är ett av de bolag som i vår enkät svarat att de säger nej till både betalningsanmärkning och skuld. Men de kan ändå göra undantag.

– Det är inte så generellt utan vi gör en individuell bedömning vilken förmåga den som söker bostad har att betala hyran. Det kan vara så att människor med betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden kan få hyra, säger Sven-Åke Lindberg, som är vd för Västerviks bostads.

Läs ocksåEfter coronavräkningen - nu har Ulf hittat hem på 20 kvadrat

Tingsrydsbostäder accepterar betalningsanmärkning och i bland även skuld.

– Vi kan acceptera skulder om vi ser att det finns betalningsförmåga, och det är inte sagt att det just ska vara hos Kronofogden. Det är svårt att generellt svara ja eller nej på det här. Vi tittar på vad det handlar om, säger Peråke Janén, Tingsrydsbostäders vd.

Han fortsätter:

Läs ocksåVräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj

– I sådana här sammanhang kan det även vara så att vi begär en borgensman om det visar sig finnas skulder eller om vi ser att inkomsten inte riktigt är i paritet för just den bostadens kostnader.

Läs hela Hem & Hyras granskning

Fakta: Betalningsanmärkning Småland & Öland

Accepterar inte betalningsan­märkning: Bankerydshem, Grännahus, NKBO i Norrahammar, Tranåsbostäder, Bottnaryds bostads, Linden i Nässjö, Mullsjö bostäder, Aneby bostäder, Vätterhem i Jönköping, Västerviks bostads.

Accepterar betalningsanmärkning med vissa villkor, exempelvis borgensman: Gislavedshus,Eksjöbostäder, Järnbäraren i Gnosjö, Finnvedsbostäder i Värnamo, Habo bostäder, Sävebo i Sävjsö, VSBO i Vaggeryd, Hultsfreds bostäder, Byggebo i Oskarshamn, Kalmarhem, Mönsterås bostäder, Mörbylånga bostads, Torsås bostads, Vimarhem i Vimmerby, Lessebohus, Uppvidingehus, Allbohus i Alvesta, Ljungbybostäder, Vidingehem i Växjö, Växjöbostäder, Älmhultsbostäder, Emmaboda bostads.

Accepterar betalningsanmärkning: Witalabostäder i Vetlanda, Nybro bostads, Tingsrydsbostäder.

Källa: Bolagen

Fakta: Skuld hos Kronofogden i Småland & Öland

Accepterar inte skuld hos Kronofogden: Bankerydshem, NKBO i Norrahammar, Tranåsbostäder, Bottnaryds bostads, Linden i Nässjö, Mullsjö bostäder, Aneby bostäder, Vätterhem i Jönköping, Emmaboda bostads, Västerviks bostads.

Accepterar skuld med vissa villkor, exempelvis borgensman: Gislavedshus, Grännahus, Eksjöbostäder, Järnbäraren i Gnosjö, Finnvedsbostäder i Värnamo, Habo bostäder, Sävebo i Sävsjö, Witalabostäder i Vetlanda, VSBO i Vaggeryd, Hultsfreds bostäder, Byggebo i Oskarshamn, Kalmarhem, Mönsterås bostäder, Mörbylånga bostads, Nybro bostads, Torsås bostads, Vimarhem i Vimmerby, Uppvidingehus, Allbohus i Alvesta, Ljungbybostäder, Tingsrydsbostäder, Lessebohus, Vidingehem i Växjö, Växjöbostäder, Älmhultsbostäder.

Källa: Bolagen

Läs också Räddade av kylan – hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme tillfälligt Efter corona-vräkningen: Ulf skickades till boende för missbrukare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.