Annons

Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar

Stockholm Hyresvärden är känd för att lura bostadslösa på pengar. Nu döms hon för grov penningtvätt i ett bedrägeri. Hennes bolag tog emot pengar när storbolaget Sandvik blåstes i en stålaffär. Med hjälp av falska fakturor hamnade över 717 000 kronor på kvinnans konto.
Sandvik
Foto: Pressbild/Gry Ellebjerg
Storbolaget Sandvik blåstes i ett bedrägeri. Pengarna sattes in på en ökänd hyresvärds konto.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Dröm Hem och House Online som erbjudit bostadslösa hjälp men sedan lurat dem på pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jagats av Skatteverket

Enligt polisens uppgifter har affärskvinnan bakom Dröm Hem och House Online varit inblandad i minst 69 bolag. Flera av företagen har försatts i konkurs.

Samtidigt har Skatteverket jagat kvinnan. Hon har åkt på skattetillägg för inkomster på hundratusentals kronor som hon inte redovisat. Pengar som hon använt för sin privata konsumtion, enligt myndigheten.

Kapad e-postkonversation

Hem & Hyra har också avslöjat att kvinnan är nyckelperson i en härva när ett dotterbolag till ett av Sveriges största företag utsätts för ett bedrägeri.

Det gäller en affär där Sandviks dotterbolag säljer stål till ett sydkoreanskt företag. Men betalningen på drygt 717 000 kronor hamnar aldrig hos Sandvik.

Kapad epost Sandvik
Bedragare har lurat det sydkoreanska bolaget genom att använda en mejladress som påminner om den riktiga mejladressen.

Blåsningen av storbolaget sker genom att bedragare kapar en e-postkonversation mellan företagen. Genom falska fakturor och kontouppgifter skickas pengarna för stålet sedan i stället till ett företagskonto som tillhör affärskvinnan.

Annons

Genom Sandvik kräver därefter det sydkoreanska bolaget tillbaka pengarna från kvinnans bolag som de vilseletts att betala pengarna till.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: ”Oseriösa företag måste stoppas”Robel blev utkastad efter två veckor och blåst på tusentals kronor. Men myndigheterna står maktlösa. Riksdagsledamoten Boriana Åberg (M) vill att lagen skärps för att komma åt bedragare.

Hävdade att pengarna var ett lån

Affärskvinnan hävdar att hon inte känner till någonting om affären mellan Sandvik och det sydkoreanska bolaget. Enligt henne har pengarna som kommit in till hennes företagskonto inte alls med Sandviks dotterbolag och det sydkoreanska bolaget att göra.

Hon säger att pengarna var ett lån från en sydkoreansk affärsman hon träffat. Pengarna togs sedan ut i kontanter och summan betalades tillbaka till den sydkoreanska affärsmannen, enligt kvinnan.

Fraktsedel för stålleveransen.
Fraktsedel för stålleveransen.

Men det är bevisat att pengarna för stålet sattes in på företagskontot som kvinnan haft kontroll över och varit extern firmatecknare för. Hennes mobila bank-id har använts för att föra pengarna vidare till konton i andra bolag.

Döms för grov penningtvätt

Förra året beslutade tingsrätten att kvinnan skulle betala tillbaka pengarna från bedrägeriet, men friade henne i övrigt från misstankar om penningtvätt.

Nu gör hovrätten en annan bedömning och dömer kvinnan för grovt penningtvättbrott. Hon ska också betala skadestånd på drygt 322 000 kronor till det sydkoreanska bolaget.

Annons

Enligt hovrätten framstår kvinnans uppgifter som uppenbara efterhandskonstruktioner, som ändrats under utredningens gång. Rätten anser att kvinnan måste ha insett att pengarna kom från brottslig verksamhet och att upplägget syftade till att dölja pengarnas ursprung.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

Kvinnan har tidigare uppgett att hon inte längre är inblandad i bolaget som tog emot pengar från bedrägeriet.

Hon meddelar att hon kommer att överklaga hovrättens dom.

Sedan i mars i år är kvinnan också åtalad av Ekobrottsmyndigheten för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

Fakta: Lurat bostadslösa på pengar

Hem & Hyra har granskat hyresvärden som via bolag som Dröm Hem och House Online erbjudit bostadslösa hjälp och lurat dem på pengar. Robel M. Embaye är en av hyresgästerna som blev utkastad efter två veckor och blåst på tusentals kronor.

Bolagen har bland annat hyrt ut källarutrymmen till nyanlända, till ockerhyra. Skattepengar har också gått till bolagen när socialtjänsten betalat hyran för hyresgäster.

Affärskvinnan bakom bolagen har berättat att företagen haft hundratals hyresgäster i Storstockholm, bland dem byggare och städare från Baltikum. Genom verksamheten har hon fått in mellan 200 000 och 300 000 kronor i hyresintäkter i kontanter vissa månader, enligt kvinnans egna uppgifter.

I samband med Hem & Hyras granskning av hur bolagen blåst både hyresgäster och radhusägare krävde riksdagsledamoten Boriana Åberg (M) skärpt lag och krafttag mot bedrägerierna.

Läs mer om granskningen här.

Läs också Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri Sökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.