Annons

Marie Linder: “Marknadshyror är inte lösningen”

Nyheter Bostadspolitiken i fokus på årets förbundsstämma. Ordförande Marie Linder: Vi ska se till att värna hyresrätten.
Foto: Gry Ellebjerg

På lördagen inleddes Hyresgästföreningens förbundsstämma, denna gång i Malmö. Under två dagar ska ombud från hela landet besluta om föreningens framtid och inriktning.

Stämman sammanfaller i år med ett valår, där den bostadspolitiska frågan lyfts fram allt oftare i debatten. Att detta även blir en del av samtalet under stämman förutsätter förbundsordförande Marie Linder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hoppas att vi ska få många bostadspolitiska diskussioner. Jag hoppas vi ska prata om hur vi fortsatt ska utveckla vår organisation. Jag hoppas vi ska prata om hur vi ska se till att värna hyresrätten, hur vi ska få en social bostadspolitik och att vi ska bjuda motstånd och tala om att marknadshyror inte är lösningen, säger hon till Hem & Hyra.

Just frågan om marknadshyror har de senaste veckorna hamnat högt på agendan. Under vårens bostadskongress sa finansminister Magdalena Andersson (S) att det kommer att bli en fråga i valrörelsen.

Annons

Samtliga borgerliga partier har uttryckt att de ska verka för en friare hyressättning, något som Hyresgästföreningen ser som ett hot mot hyresrätten.

Läs ocksåFinansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga

– Det har skett en förflyttning i politiken där de borgerliga partierna nu kräver fri hyressättning. Centerpartiet skrev en debattartikel i går om att de vill ha fri hyressättning, vilket är en omskrivning för marknadshyror. Det har klart skett en förändring som gör att debatten polariseras. Då är det viktigt att vi som hyresgäströrelse talar om att marknadshyror inte är lösningen, säger Marie Linder.

Kommer polariseringen leva kvar även efter valet?

Annons

– Jag hoppas att våra politiker då tar sitt ansvar och ett ansvar för hyresrättens utveckling.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill driva kampanj mot marknadshyror
Debatten om marknadshyror
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.