Annons

Matlag och fotboll gör Farsta hållbart

Stockholm Med ekologisk italiensk buffé och ta vad du vill-bord välkomnades Farsta-bor till öppet hus i lördags. HUT, hållbar utveckling tillsammans, är ett projekt där de boende själva får möjlighet att ordna aktiviteter i området. Winee Hailu vill starta ett fotbollslag med sin dotter och hoppas på en bilpool.

Mötesplatser ska göra Farsta strand till en hållbar stadsdel. När man kan spela innebandy i Magelungsskolan i stället för att åka in till stan, är det både ekologiskt och ekonomiskt. Samtidigt som den sociala gemenskapen stärks. Det är tanken bakom ett projekt i Farsta som genomförs med pengar från Hyresgästföreningen och Svenska bostäders projekt för Gårdsföreningar.

Winee Hailu står vid ett loppisbord utanför kyrkan i Farsta strand. Allt är gratis, det finns massor av saker som bara slängs men som någon annan egentligen skulle ha glädje av. Att ha gratis-loppis i miljöstugan är en idé som projektet jobbar vidare med.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi ska starta ett fotbollslag för flickor -97, vi har en bra lokal här att vara i, berättar Winee.

Ett ekologiskt matlag träffas varje månad och under hösten planeras två studiebesök, ett till Farsta Gård och det andra till Värmeverket.

Annons

Projektet i Farsta är ett av flera. I förhandlingar har 250 kronor per lägenhet avsatts för att göra aktiviteter och förbättringar i bostadsområdet.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Det är en möjlighet för hyresgäster att aktivera sig på sin gård och förverkliga sina vardagliga drömmar. Det kan vara blommor, bouleplan, en grillplats eller att ordna ett studiebesök, säger Vasiliki Papayannis som är projektledare på Hyresgästföreningen.

Hon ser gärna att fler tar chansen att göra något kul tillsammans med sina grannar och har en uppmaning:

Annons

– Hörni: Kom med era idéer, lär känna varandra, skapa trygghet. Nu ger vi makten till hyresgästerna att påverka sitt bostadsområde. Sök bara!

Läs ocksåEfter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i MalmöPorttelefon med MKB:s logga och händer som håller en sedalbunt.
Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.