Annons

Medicinsk förtur bara i Gävle

Gävleborg Näringslivsförtur är den vanligaste formen av förtur hos de kommunala bostadsföretagen. Det finns också andra sorters förturer bland annat av sociala skäl, skilsmässa till exempel. I Gävleborgs län är Gävle ensamma om att ge kommunens alla invånare medicinsk förtur till en passande bostad.
Foto: Lena Mattsson
Gävle är den enda kommunen i Gävle-Dala som ger sina invånare medicinsk förtur till kommunala lägenheter. (Arkivbild från stadsdelen Nordost.)

Hem & Hyra har undersökt reglerna för medicinsk förtur hos de kommunala bostadsbolagen i Gävleborgs och Dalarnas län utifrån svaren i Boverkets stora enkätundersökning som gjordes tidigare i år.

Enligt de 25 bostadsföretagens enkätsvar är det bara Gävle kommun som ger medi­cinsk förtur till en bostad hos sitt eget bolag, Gavlegårdarna. I Gävle har alltså alla invånare rätt till medicinsk förtur, inte bara de som redan hyr kommunalt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Säterbostäder skriver på sin hemsida att man har ”en generös inställning till kunder med särskilda behov” men påpekar att man kräver läkarintyg av sina blivande eller nuvarande hyresgäster om de skulle råka ut för något.

Några bolag, bland andra Ockel­bogårdar, Hudiksvallsbostäder och Rättviksfastigheter, svarar att de ger förtur av sociala skäl. Två av bolagen, Tunabyggen i Borlänge och Malungshem, anger att de inte har några förturer över huvud taget.

Annons

Medicinsk förtur är alltså när någon inte kan bo kvar i sin nuvarande lägenhet på grund av en skada eller en sjukdom och därför ges förtur hos det kommunala bostadsföretaget i kommunen där man bor.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Ett av kraven för att få byta bostad med förtur är att den nuvarande lägenheten inte kan anpassas så att hyresgästen kan bo kvar.

För att få medicinsk förtur krävs också ett läkarintyg där läkaren beskriver patientens tillstånd och prognosen för sjukdomen eller skadan som den som söker har drabbats av.

Annons

Hög ålder ger inte förtur av medicinska skäl. Besluten om medicinsk förtur tas av kommunens tjänstemän efter besiktning av den nuvarande lägenheten och bedömning av läkarintyg.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.