Annons

Medling i Orsa igen

Dalarna Ytterligare fyra kommunala hyresförhandlingar är klara. Förhandlingarna i Orsa tas över av den partssammansatta hyresmarknadskommittén, HMK. Orsabostäders yrkande är 3,5 procent.

I 13 av de 15 kommunerna i länet är hyrorna för nästa år klara. Förhandlingarna i Orsa har tagits över av HMK, hyresmarknadskommittén. Orsabostäder har lagt ett yrkande på att få höja hyrorna med 3,5 procent som Hyresgästföreningen sagt nej till och nu blir det alltså medling.

Även 2016-års hyror fick förhandlas med hjälp av medlare. Läs mer här om när det skedde och om hyresuppgörelsen från mars här.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

På fredag träffar Hyresgästföreningens förhandlare Älvdalens kommunala bostadsföretag, Norra Dalarnas fastighetsbolag. Förhandlingsledare Johanna Lindström på Hyresgästföreningen i Borlänge misstänker att eftersom hyrorna släpat efter i Älvdalen kan höjningen där bli högre än de cirka 0,5 procent som andra kommunala Dalaföretag höjt med.

Annons

De senaste överenskommelserna gäller Leksandsbostäder som höjer med 0,5 och Morastrand som i procent höjer med 0,5 procent. Räknat i pengar blir höjningen per lägenhet mellan 0 och 39 kronor.

Malungshem höjer hyrorna med 0,5 procent och Vansbrohem höjer 0,55 procent. Om de förhandlingarna säger Johanna Lindström att det är skönt att uppgörelserna är låga då många av hyresgästerna redan lever på marginalen och tillägger: 

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

– Nu när det råder goda ekonomiska förutsättningar för bostadsbolagen är det viktigt att hyresgästerna får ta del av det.

Fakta: Dalahyror 2017

Rättviks Fastigheter 0,47Bärkehus 0,5Gamla Byn 0,5Kopparstaden 0,5Leksandsbostäder 0,5Ludvikahem 0,5 Malungshem 0,5Morastrand 0,5Gagnefsbostäder 0,55Hedemorabostäder 0,55Säterbostäder 0,55Vansbrohem 0,55Tunabyggen* 0,63

Genomsnittshöjning i procent.* 0,10 procent av höjningen går till ett trivselprojekt.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.