HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljardaffären röstades igenom

Östersund Trots hyresgästers protester och en del politikers osäkerhet så röstade majoriteten i fullmäktige igår för en försäljning av 1 698 lägenheter till Rikshem.

Den 10 februari skrev Östersundshem och Rikshem under ett köpeavtal om 1,1 miljarder. Affären gäller närmare 1 700 lägenheter, en tredjedel av Östersundshems totala bestånd. Fastigheterna säljs för att kunna finansiera nya lån, enligt Daniel Kindberg, vd Östersundshem. Och de säljs inte utan förbehåll. I avtalet ingår att Rikshem åtar sig att bygga 300 nya bostäder plus att tillsammans med lokala allmännyttan Östersundshem uppföra ytterligare 300 bostäder.

Sedan affären offentliggjordes, samma dag som avtalet skrevs, har hyresgästernas oro eskalerat. Hyresgästföreningen har anordnat upprop och protestmöten där de boende fått ställa politiker till svars. Även Östersundshem har bjudit in till informationsmöte tillsammans med Rikshem.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Igår när fullmäktige skulle ta ett slutgiltigt beslut visade ett 70-tal deltagare sitt missnöje genom att demonstrera med plakat ända in i fullmäktigesalen.

Men efter omröstningen stod det klart att försäljningen kommer att genomföras och att Rikshem tar över som hyresvärd den 1 juli.

Beslutet var dock inte enhälligt. Kristdemokraterna,Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade inte för en försäljning. De tre partierna ville i stället att beslutet skulle skjutas på framtiden för att utredas ytterligare.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

De politiker som förespråkade affären motiverade sin sak med att en försäljning till Rikshem är den bästa lösningen för att Östersunds kommun ska kunna bygga fler bostäder.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.