Annons

Miljardaffären röstades igenom

Östersund Trots hyresgästers protester och en del politikers osäkerhet så röstade majoriteten i fullmäktige igår för en försäljning av 1 698 lägenheter till Rikshem.

Den 10 februari skrev Östersundshem och Rikshem under ett köpeavtal om 1,1 miljarder. Affären gäller närmare 1 700 lägenheter, en tredjedel av Östersundshems totala bestånd. Fastigheterna säljs för att kunna finansiera nya lån, enligt Daniel Kindberg, vd Östersundshem. Och de säljs inte utan förbehåll. I avtalet ingår att Rikshem åtar sig att bygga 300 nya bostäder plus att tillsammans med lokala allmännyttan Östersundshem uppföra ytterligare 300 bostäder.

Sedan affären offentliggjordes, samma dag som avtalet skrevs, har hyresgästernas oro eskalerat. Hyresgästföreningen har anordnat upprop och protestmöten där de boende fått ställa politiker till svars. Även Östersundshem har bjudit in till informationsmöte tillsammans med Rikshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Igår när fullmäktige skulle ta ett slutgiltigt beslut visade ett 70-tal deltagare sitt missnöje genom att demonstrera med plakat ända in i fullmäktigesalen.

Annons

Men efter omröstningen stod det klart att försäljningen kommer att genomföras och att Rikshem tar över som hyresvärd den 1 juli.

Beslutet var dock inte enhälligt. Kristdemokraterna,Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade inte för en försäljning. De tre partierna ville i stället att beslutet skulle skjutas på framtiden för att utredas ytterligare.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

De politiker som förespråkade affären motiverade sin sak med att en försäljning till Rikshem är den bästa lösningen för att Östersunds kommun ska kunna bygga fler bostäder.

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.