Annons

Mindre tomt än någonsin i Ydre

Ydre De tomma lägenheterna är färre än någonsin. Men Ydrebostäder har fortfarande svårt att hyra ut större lägenheter i bolagets storsatsning, trygghetsboendet på Industrigatan.
Foto: Jenny Knutsson
Louise Tollemark visar runt i en av Ydrebostäders allt färre tomma lägenheter.

Trenden märks i flera av länets mindre kommuner. I Boxholm och Ödeshög har de kommunala bostadsbolagen på några år gått från stora uthyrningssvårigheter till att i princip inte ha några tomma lägenheter alls. Även Kindahus märker en ökad efterfrågan.

– I princip har vi allt uthyrt, säger Kindahus vd Per Cedervall.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

2009 hade Ydrebostäder mest outhyrt av alla kommunala bostadsbolag i landet. Var femte lägenhet, 20 procent av beståndet, stod tom.

– I dag ligger vi på 4,4 procent. Så låg siffra har vi aldrig haft förut, säger Louise Tollemark, assistent på Ydrebostäder.

Rivning och försäljning av sammanlagt ett 50-tal lägenheter är en förklaring. Det ökande behovet av bostäder till nyanlända är en annan. Men det finns fler.

Annons
Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– Jag tycker man märker av en liten grön våg, att folk söker lite mer lugn och landsbygd, säger Louise Tollemark.

Hon upplever också att allt fler som misslyckats att få bostad i till exempel Linköping och Mjölby ser Ydre som ett alternativ.

Utvecklingen är positiv för alla bolagets hyresgäster, betonar Louise Tollemark. I fjol gick Ydrebostäder, som i dag äger 275 lägenheter, med vinst för första gången på tio år. En god ekonomi är nödvändig för att ha råd med ett ordentligt underhåll och det är från hyrorna pengarna kommer.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Men det finns smolk i glädjebägaren. I bolagets mångmiljonsatsning, trygghetsboendet på Industrigatan i Österbymo som stod färdigt 2012, är fortfarande var fjärde av 24 lägenheter tom. Det är de största lägenheterna, treorna, som är svåra att hyra ut. Flera har aldrig haft någon hyresgäst.

Annons

Trots det vill inte Louise Tollemark kalla det en felsatsning.

– Absolut inte. Vi räknar med att få dem uthyrda. Men vi har många marklägenheter i vårt bestånd som är populära bland äldre. Det kan vara förklaringen. 

Läs även:Hyran pekas ut som boven

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Bostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.