Annons

Ministern gav miljonlöfte

Gällivare Regeringen har lyssnat på synpunkterna från Hyresgästföreningen och Malmfältskommunerna. Den som bygger hyresrätter i Kiruna och Gällivare kommer kunna söka extra stöd.
Foto: Regeringen
- Omställningen som Gällivare och Kiruna står inför innebär stora extra kostnader för kommunerna, LKAB och enskilda. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter. Det ökar också möjligheterna för Gällivare och Kiruna att få fram nya bostäder till en rimlig hyra, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Gruvornas närvaro är mer eller mindre helt avgörande för att Gällivare och Kiruna ska leva vidare. Men som alla vet nu, måste fastigheter och människor maka på sig för att gruvorna ska kunna expandera. I Kiruna ska 6000 personer flyttas på och i Gällivare 3200 personer. Då behövs ersättningsbostäder.

I dag var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i Gällivare. Han passade då på att berätta om ändring i förordningen om investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder. Kortfattat innebär förändringen att den som vill bygga i hyresrätter som ersättning för lägenheter som måste rivas, kan söka högsta stödet som förordningen kan ge. Tidigare gick inte det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är väldigt roligt att kunna leverera det här beskedet till alla som bor i Malmfälten och står inför jobbiga omställningar. Vi har lyssnat på Hyresgästföreningen och de två berörda kommunerna för att hitta en bra lösning. Det anser jag att vi har gjort nu, säger Peter Eriksson till Hem & Hyra.

Räcker det här för att få igång byggandet?

Annons

– Jag tror att det nu finns goda förutsättningar för kommunerna att ta fram mark snabbt. Stödet finns under den här mandatperioden. Vad som händer efter valet vet vi inte. Men stödet är rejält, upp till 400000 kronor per lägenhet, och det öppnar för byggande. Och det kommer att följa med ett tak för hyrorna. Man ska ha råd att bo där, säger Peter Eriksson.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hyresgästföreningens ordförande i Gällivare, Mikael Karlberg, är försiktigt positiv:

– Om det är tillräckligt för att få igång byggande med rimliga hyror får vi se. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Annons

Det nya stödet gäller från och med den 1 mars.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.