HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Minus för region Sydost

Blekinge Hyresgästföreningen Sydost gick 875 000 kronor back förra året. Främst är det satsningen på folkrörelsen som ligger bakom.

Hyresgästföreningen Sydost har visat miljonvinster sedan 2009. Men 2012 backade resultatet till minus 875 000 kronor.

– Vi har som mål att nå nollresultat på tre år så detta är inga problem. Vi ligger på plus om man ser till målet, säger Björn Johansson, regionordförande, och tillägger:

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Men skulle man se att verksamhetskostnaderna sticker i väg åt ett håll och intäkterna åt ett annat håll så måste man göra något.

Ekonomin kommer att diskuteras under lördagens regionfullmäktige i Nässjö, som samlar förtroendevalda från regionens sex län; Kronoberg, Jönköping, Blekinge, Kalmar, Östergötland och Gotland. Men någon ekonomisk svajning är det inte tal om. Den finansiella ställningen är mycket stark. Soliditeten är på 81 procent och det egna kapitalet är 98 miljoner kronor.

Anledningen fjolårets minusresultat beror främst på satsningen på en ny enhet för folkrörelsearbete, läs mer om enheten här. Regionen har även satsat drygt två miljoner kronor mer än föregående år på potten reklam, PR och information.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Det är en medveten strategi och ligger i vår Agenda 2016. Vi ska driva opinionsbildning hårdare och då kan vi inte bara säga det utan vi måste också göra det, säger Björn Johansson.

Annons

Björn Johansson summerar 2012:

– Det var ett bra år för oss. Vi har nått ut med våra frågor väldigt bra under året. Och vi har fått igång de förtroendevalda väldigt bra och kunnat fokusera på det som medlemmarna förväntar sig, att vi driver deras frågor.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Bland annat så har vilande föreningar fått liv igen eller nya föreningar bildats i Eksjö, Västervik, Oskarshamn och Vätterbygden (Jönköping).

I verksamhetsberättelsen framgår även att den så kallade medlemsnyttan utnyttjats mer. Antalet ärenden och rådgivningar har ökat, liksom antalet ärendet som gått vidare till rättsinstans.

Under 2012 behandlades totalt 2829 ärenden och 3 440 rådgivningar i region Sydost. Av ärendena gick 218 vidare prövning i antingen hyresnämnd eller tingsrätt.

Annons

– Det hänger ihop med kärva tider och bostadsbrist. Då öppnar det sig för oseriösa värdar och det blir mer naturligt för folk att höra av sig till oss. Det är klart att det blir dyrare för oss men det är också positivt att medlemmarna vänder sig till oss, säger Björn Johansson.

Han ser ljust på 2013, inte minst för att förbundet gör en extra satsning på opinionsbildning på föreningsnivå.

– 2013 ser bra ut och det känns jättespännande.

Drygt 110 personer är föranmälda till regionens årsmöte i Nässjö. Valberedningen föreslår att Björn Johansson, Mantorp, blir omvald på två år.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.