Annons

Missnöje med planer på hyreshöjning i Söderköping

Söderköping ​Meningarna bland hyresgästerna går isär om Ramunderstadens planer på att höja hyrorna med 3,5 procent nästa år. Flera av de boende i området Husby backe i Söderköping tycker att kravet är för stort med tanke på skicket som deras lägenheter är i.

​Ramunderstaden och Hyresgästföreningen provar ett nytt grepp inför årets hyresförhandling. På onsdagskvällen hölls två bostadsmöten, ett i Husby backe och ett i Kullborg, där bolagsrepresentanter fanns på plats för att förklara varför man anser sig behöva höja hyrorna, och svara på frågor.

Ett stort underhållsbehov är en av de anledningar som bolagets vd Torbjörn Olsson redogjorde för vid mötet i Husby backe. Flera hyresgäster uttryckte också missnöje med underhållet av deras lägenheter och den yttre miljön.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Mellan 2000 och 2008 utfördes inte särskilt mycket underhåll, medger Torbjörn Olsson.

Enligt honom berodde det på att ägaren, Söderköpings kommun, krävde att bolaget skulle förbättra sin soliditet för att bli mindre ekonomiskt sårbart. Pengar som skulle ha använts till planerat underhåll placerades i stället i fonder för att användas i framtiden.

– Nu har vi börjat kunna använda de pengarna, men vi klarar inte att göra allt på en gång, säger Torbjörn Olsson.

Annons
Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

En hyreshöjning på 3,5 procent skulle innebära att en tvårummare i Husby backe som i dag kostar 4 388 kronor skulle bli 164 kronor dyrare i månaden.

– Det är inte klokt att de bara fortsätter att höja och höja, tycker Gerd Eriksson, som har bott i området sedan 1973.

Hon är orolig för hur hon ska klara en hyreshöjning samtidigt som hennes pension sänks med flera hundra kronor i månaden nästa år.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Jag får försöka leva därefter, men det blir inte lätt.
Grannen Siv Anfinset säger sig däremot ha förståelse för Ramunderstadens planer.

Annons

– Allt blir ju dyrare hela tiden, även för dem.

24 november sätter sig Ramunderstaden och Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet för att försöka komma överens om hur mycket hyrorna ska höjas vid årsskiftet.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.