Annons

Mister kontraktet för två extralägenheter

Göteborg Mannen hyrde två lägenheter i Göteborg, men han bodde permanent i en tredje. Hyresnämnden gav värdarna rätt att säga upp kontrakten för extrabostäderna och får nu medhåll i Svea hovrätt.
Foto: Gry Ellebjerg
Uppsägningen drogs tillbaka mot att Västeråskvinnan organiserade sina betalningar på ett säkrare sätt.

Hyreshärvan i Västra Frölunda hamnade hos hyresnämnden förra våren. Där krävde tre allmännyttiga och en privat hyresvärd att kontrakten i sammanlagt fyra lägenheter skulle sägas upp.

En hyresgäst står i centrum för samtliga ärenden. Sedan 2009 är han folkbokförd på en adress tillsammans med sina barn. Men mannen hyr samtidigt två andra lägenheter. Han uppger själv att han övernattar i den ena ibland och bedriver affärsverksamhet i den andra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannens mamma står på kontraktet för lägenheten där han faktiskt bor och var en av hyresgästerna som riskerade kontraktet.

Hyresvärden hävdar att hon inte har behov av lägenheten och ägnar sig åt olovlig andrahandsuthyrning. Enligt värden har sonen skött hyresbetalningarna och när bostaden skulle renoveras var det honom och inte mamman som bolaget hade kontakt med.

Annons

Mannens hustru bor på ytterligare en adress. Även hennes värd anser att lägenheten inte är ett permanent boende och att hon hyr ut i andra hand utan tillstånd. Tre andra personer bor i fyrarummaren och under de senaste åren har totalt elva andra bott där i omgångar.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Men de båda kvinnorna får bo kvar. De är skrivna på respektive adress, vilket enligt hyresnämnden talar för att de också bor där. Även om det bor andra i lägenheterna är de personerna då inneboende, inte andrahandshyresgäster.

Däremot får två av värdarna rätt att säga upp de två lägenheter som mannen hyr men inte bor i.

Hyresgästen har inte kunnat bevisa att han behöver dem som komplementbostäder. En av dem använder han inte ens som bostad och dessutom bor en annan person i lägenheten, vilket tyder på att olovlig andrahandsuthyrning pågår enligt hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Mannen överklagade, men Svea hovrätt delar hyresnämndens bedömning. Hyresgästen har inte behov av de båda extrabostäderna och måste lämna dem senast 1 april.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.