Annons

Mitt Alby relinar 1 200 badrum

Botkyrka Mitt Alby relinar avloppsrör och byter vattenrör i 1 274 lägenheter i Alby. Hyresgästerna får välja om de vill ha nytt badrum och högre hyreshöjning eller bara nya rör.

Återkommande vattenskador kostar mycket pengar för bostadsbolaget Mitt Alby. För att minska pengarullningen så har bolaget dragit igång ett pilotprojekt i 56 lägenheter där avloppsrör nu relinas. Samtidigt byts vattenrör ut och ny teknik installeras så att varmvattnet kommer snabbare i kranen. Rörrenoveringen innebär inte någon standardhöjning och hyreshöjning för hyresgästerna.

– Tanken är att vi ska lära oss hur vi ska göra i fortsättningen när vi ska göra i ordning hela beståndet på 1 274 lägenheter de kommande tre åren, säger Mattias Tegefjord, vd för Mitt Alby.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han bedömer att tätskikten i badrummet inte är så dålig att de behöver renoveras under hyggligt många år framöver.

– Men de som vill få nytt badrum kan få det mot en hyreshöjning. På sikt måste vi renovera alla badrum men då ska vi erbjuda olika upprustningsnivåer så att de som vill ha låg höjning kan få det, säger han.

Annons

Kim Lindholm, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem, är positiv till att hyresgästerna får välja om de vill ha renoverat sitt badrum eller inte.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

– Det finns säkert en del som inte vill ha renoverat och få höjd hyra och då kan de välja bort det om de vill, säger han.

Precis som flera andra bostadsbolag så har Mitt Alby börjat renovera tomma lägenheter, två är klara och 20 hyrs ut med korttidskontrakt i väntan på upprustning. Idag har de orenoverade lägenheterna en normhyra på 986 kronor per kvadratmeter och år. och hur hög hyran kommer att bli i de nyrenoverade lägenheterna är inte klart.

– Jag vill inte säga hur mycket vi vill höja hyran eftersom vi precis har börjat förhandla de nya hyrorna med Hyresgästföreningen, säger Mattias Tegefjord.

Annons
Läs ocksåKallduschen: Vattnet stängs av i en månad – fick veta två veckor i förvägTvååriga Luna älskar att hjälpa till när pappa Cristian Muños jobbar i köket. Om mindre än två veckor stängs deras vatten av i en hel månad. Då är de hänvisade till toa och dusch i bodar på gården. Familjen fick veta det för en vecka sedan och har inte hunnit planera för hur de ska ordna vardagen.

Han säger att de kommer att erbjuda befintliga hyresgäster att få helrenoverat sin lägenhet, då med möjlighet att välja upprustningsnivå.

– Vi vill ha nivåer så att hyresgästerna som vill få renoverat ändå har råd att bo kvar, säger han och tillägger att även trappuppgångar och tvättstugor ska renoveras.

Läs också Han blir ny vd för Uppsalahem Albyberget – hyresgästerna blev en handelsvara ”Jag hoppas det inte blir sämre med D.Carnegie”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.