Annons

Malmövärd planterar 500 träd

Skåne 500 nya träd. Det kommer MKB i Malmö att ha planterat i bostadsområdena innan nästa år är slut. Nu pågår en inventering av det befintliga beståndet.
Patrick Bellan
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Patrick Bellan tror att den numera imponerande svarttallen (Pinus nigra) på Sorgenfri i Malmö planterades samtidigt som husen byggdes på 1950-talet.

Patrick Bellan arbetar som trädkonsult på uppdrag av MKB och går just nu runt i bostadsområdena för att ta reda på hur de träd som redan finns mår och vilka arter det handlar om. Utifrån denna kommer han sedan att lämna förslag på var nya träd kan planteras, och vilka sorter som behövs.

MKB lägger 9,6 miljoner kronor på trädplanteringen. De flesta träden kommer att planteras under denna höst, och resten under hösten nästa år. I kostnaden ingår också den extra bevattning som de fyra, fem meter höga träden behöver i två år efter de satts i jorden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken med förgröningen är dels att motverka den globala uppvärmningen, och dels att förbättra miljön i bostadsområdena med större tillgång till skugga och lä.

Du driver Instagram-kontot ”Träd i Malmö” med 3000 följare – vad är det med träd som fascinerar så?

– Det är en jättebra fråga. Jag tror att man tycker att träden är älskvärda, de gör ju inget ont. Och när man upptäcker den otroliga artrikedomen där man tidigare bara såg träd så växer nog intresset ytterligare. Här är träden – precis som invånarna – från hela världen.

Läs ocksåDitt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljorvärmebölja bostadsbolag

Hur gör du när du inventerar?

– Först bestämmer jag vilken art det handlar om, sen bedömer jag hur stort det är idag och hur stort det kan tänkas bli. Stammen mäter jag med ett vanligt måttband. Jag gör också en vitalitetsbedömning, om det till exempel finns någon skada. Alla träd ritas in på en karta.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Undrar de boende vad du håller på med?

– Ja, jag får frågor som ”Vad ska ni göra med träden – inte hugga ner dem väl”, och så har jag pratat med någon som berättade att de flyttade hit för den fina trädmiljön.

Men finns det inte de ser nackdelar med fler träd i kvarteret?

Annons

– Jo, så kan det vara. Ibland handlar det om att nån vill ha skugga och nån annan sol. Någon vill ha fruktträd, medan en annan är rädd för problem med råttor. En vill ha utsikt, en annan insynsskydd. Men jag ger flera alternativ till MKB på möjliga lösningar, och jag tror att de allra flesta hyresgäster ändå tycker om att ha träd omkring sig.

Hur vet du vilket träd som passar på ett ställe?

– Det är många olika faktorer som styr. Det handlar om platsen – är det på en gård där det hela tiden är skugga måste trädet klara av detta. Vad händer under marken – finns det plats för ett stort rotsystem eller ligger det ett p-garage där? Man brukar säga att trädet är lika stort under som ovan marken.

 

Fakta: Patrick Bellan

Yrke: Landskapsingenjör.

Patrick Bellan

Aktuell: Inventerar träd i Malmö på uppdrag av MKB.

Ålder: 40 år.

Bor: I en av MKB:s hyreslägenheter på Sorgenfri i Malmö.

Favoritträd: Tall. ”Det är ett jättesläkte med hundra olika arter”.

Läs också Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.