Annons

Mölndalsbostäder höjer hyran

Mölndal På måndag höjs hyrorna för 3 900 hyresgäster hos Mölndalsbostäder. Höjningen varierar mellan 1 och 2,8 procent, och är den högsta på flera år.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Från och med 1 april höjer kommunägda Mölndalsbostäder hyrorna för sina hyresgäster. Det står klart efter förhandling med Hyresgästföreningen.

I snitt höjs hyran med 1,99 procent. Det motsvarar ungefär 120 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För hyresgäster i vanliga lägenheter landar hyreshöjningen på mellan 1 och 2,8 procent, beroende på var man bor och lägenhetens skick.

Genomsnittshöjningen gäller även bolagets servicelägenheter, äldreboenden och temporära bostäder för kommunen.

När förhandlingarna startade ville Mölndalsbostäder inledningsvis höja årets hyror med 3,35 procent. Årets höjning på 1,99 procent innebär ungefär 4,5 miljoner kronor mer i intäkter för bolaget.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

Det täcker inflationen men inte mer, konstaterar ekonomichef Henrik Lyréus.

– Vi är förhållandevis nöjda med det resultatet. Vissa kostnader ökar mer än inflationen gör, byggprisindex ligger till exempel en procentenhet högre. När alla ska bygga och det är brist på arbetskraft ökar priserna. Det ser vi i våra byggupphandlingar.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström tycker att det är bra att årets uppgörelse är differentierad, alltså rymmer olika nivåer.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019

– Det har varit en smidig förhandling. Bägge parter har haft en förståelse för varandra, säger han.

Annons

Senast den kommunala hyresvärden höjde hyran var i maj förra året, då med 1,1 procent i genomsnitt. Åren dessförinnan har snitthöjningarna legat på 0,55 procent.

LÄS MER

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.