HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Motsätter sig renoveringar – förlorade i hovrätten

Nyheter Renoveringar som höjer hyrorna med upp över 50 procent. Två hyresgäster drev ärendet ända till Svea hovrätt, som nu ger hyresvärden klartecken att köra över hyresgästerna.
Helle Andersen och Tomas Andersson under renoveringarna i deras hus. Foto: Petra Martinsson

Det är på Olympiaområdet i Helsingborg som Helsingborgshem totalrenoverar lägenheter. Från början var det flera hyresgäster som motsatte sig renoveringarna som betyder hyreshöjningar på upp mot 50 procent.

Helle Andersen och Tomas Andersson drev ärendet ända till Sveahovrätt med framför allt dessa argument:

Läs ocksåTrebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlekspisbrand, hyresnämnden, Platen, Motala, vräkning
  • Av Helsingborgshems ansökan framgår endast behov av underhåll, inte ”standardhöjande renovering”.
  • Juristen som drivit ärendet å bolagets vägnar är jävig då han nyligen slutat på Hyresgästföreningen.
  • Det aktuella stambytet behöver inte förstöra all inredning, som bolaget påstår, utan bevisligen har de kunnat göras utan att så har skett, då bolaget trots allt har gjort åtgärder i deras lägenheter.

Men Svea hovrätt ger bostadsbolaget rätt att nu också totalrenovera de överklagande hyresgästernas lägenheter med bland annat argumenten:

  • Juristens tidigare anställningsförhållande påverkar inte.
  • De renoveringar som värden vill göra uppfyller kraven på en modern och funktionell lägenhet och flera är standardshöjande.
  • Åtgärderna som nu har gjorts i hyresgästerna lägenhet är endast provisoriska, och inredningen kan inte behållas om åtgärderna ska utföras fullt ut.

Hem&Hyra har skrivit om Helle Andersen och Tomas Andersson på Mellersta Stenbockgatan i flera artiklar. Första gången redan i juni förra året: Renoveringar höjer hyran med upp mot 50 procent

Läs också Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Ovanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.