HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Museum vill ha minnen från mammas gata

Linköping Vad minns du från livet i Linköpings stora stadsdelar som Skäggetorp, Ryd, Johannelund och Ekholmen när de var nybyggda? Friluftsmuseet Gamla Linköping efterlyser berättelser som kan bli del av en utställning.
Foto: Jenny Knutsson

När museet via sin Facebook-sida uppmanade allmänheten att dela med sig av sina berättelser kom snabbt fler än 100 svar in.

— Vi har fått världens gensvar, det är ett jätteintresse, konstaterar Jessica Åkeson som är byggnadsantikvarie och arbetar med utställningen.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

Den första delen av fotoutställningen ”Mammas gata” handlar om Linköping under perioden 1880 till omkring 1940 och har visats på Curmanska magasinet i Gamla Linköping sedan i somras. Nu arbetar Jessica Åkeson och hennes kollegor med etapp två som täcker tiden mellan 1940 och 1980.

— Vi vill teckna hur Linköping har vuxit fram och då blev de här olika stadsdelarna exempel på hur staden har vuxit sig större och större, säger Jessica Åkeson.

Bland de många svar som har kommit hittills finns både kortare inlägg och längre berättelser om livet i Linköpings största bostadsområden. De foton som används kommer framför allt från bibliotekets bilddatabas Bild Linköping och några från stadsarkivet.

Läs ocksåNorrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

— Många av bilderna vi har hittat är ganska opersonliga. Det är mycket hus men inte så mycket människor. Det är därför som vi söker berättelser. Nu sitter vi som bäst och funderar hur vi ska kunna få in de här berättelserna i utställningen och vilket urval vi ska göra.

Den som vill dela med sig av sina minnen kan göra det fram till 28 februari. Utställningen i Curmanska magasinet invigs 6 april.

Läs också Ny metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar Stora skillnader i boansvar för ensamkommande Smedjebacken får statlig hjälp med nytt seniorboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.