HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mutor och fiffel med köpoäng – anställd sparkas

Sundbyberg Bostadsbolaget Förvaltaren skakas av en mutskandal. En anställd har fått sluta efter att en hyresgäst berättat att han velat ha en avgift för lägenhetsbyte.

En anställd på bostadsbolaget Förvaltaren, med huvudsaklig sysselsättning att administrera byten och överlåtelser, avslöjades i somras med att försöka ta betalt för ett byte. Hyresgästen larmade och den anställde fick sluta omedelbart. Nu går Förvaltaren igenom alla de ärenden den före detta anställde hanterat. Det handlar om ett 150-tal fall under ett års tid.

– Vi har rutiner och checklistor som kontrolleras av ytterligare en person. Men uppgifterna bakom, folkbokföring, inkomst och uppgifter om byteslägenheterna, granskas inte. Det skulle bli dubbeljobb. Det är inte rutinerna det är fel på här utan det handlar om en person som misstänks för att medvetet ha lurat systemet. Vi är väldigt besvikna, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Läs ocksåNotorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen"

Genomgången väntas inte bli klar förrän i vår, man har tagit in extra resurser för att klara av arbetet. Hittills har två fall hittats där bytet misstänks inte gått rätt till. Dessutom har kö-poängen höjts omotiverat i två fall. Den genomgången är klar och felen har rättats.

Annons

– Hyresgäster som fått bytet godkänt på felaktiga grunder kommer att sägas upp. Beroende på hur hyresgästen agerar då kan vi gå vidare till hyresnämnden. Då får vi en prövning, vilket är jättebra, säger Anders Sundqvist.

Han påminner om att det inte är olagligt att betala för en hyresrätt, däremot att ta betalt. Fallet är polisanmält och Förvaltaren får in en hel del tips och vill gärna få in fler.

Annons
Läs ocksåVirginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

– Du riskerar ingenting om bytet är schyst för övrigt, säger Anders Sundqvist.

Läs också Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.