Annons

Myndighet varnar för strålning vid badrumsrenovering

Stockholm Sov inte i ett sovrum som ligger nära ett badrum som torkas med mikrovågor. Det rådet ger Martin Lindgren på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett par hundra badrum per år torkas upp med hjälp av mikrovågor när de fått en vattenskada. Tekniken fungerar ungefär som en mikrovågsugn. Fördelarna med att använda mikrovågor är kortare torktid och lägre energiförbrukning. Men det finns även risker.

– Jag har aldrig sett det men risken för brännskador finns. För att undvika brännskador ska människor inte vistas i rummet som torkas, säger Martin Lindberg utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men människor ska inte heller till exempel sova i rum nära badrummet där halterna ligger nära referensvärdet på 10 watt per kvadratmeter.
– Nej, ligger det på åtta watt per kvadratmeter tycker jag inte det är lämpligt att tillåtas sova där, säger han.

Annons

Vid tillsyn har visst slarv upptäckts och från och med den 1 mars skärps regelverket. Då måste företag som använder tekniken ha tillstånd från SSM för att få använda tekniken. För att få tillstånd krävs att de kan visa att de kan torka badrummet utan risk för människors hälsa.

Men tillståndet minskar även företagens byråkratiska arbetsbörda. Tidigare krävdes anmälan för alla projekt men nu räcker det med ett tillstånd för att kunna jobba med torkning med mikrovågor.
– Vi gör det för att minska riskerna för människor som bor i lägenheterna men även för att underlätta för företagen, säger han.

Annons
Läs ocksåElias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen

Företagen måste även föra en driftjournal som visar att det inte vistas människor i rummen med halter nära referensvärdet på 10 watt. Vid kontroll ska journalen kunna visas upp.

Läs också Familjen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det sen Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.