Annons

Nämnd får avgöra renoveringshyra i Växjö

Växjö Nästa vecka tar Hyresnämnden i Jönköping upp hyrestvisten mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen kring nyrenoverade Alabastern.
Foto: Annika Wallsson

Hyresnämnden har avsatt två dagar nästa vecka för att pröva hyrorna i fem olika lägenheter i kvarteret Alabastern.  Resultatet av prövningarna kommer sedan att vara vägledande för hyresnivån i övriga drygt 300 lägenheter i området.

Bakgrunden till tvisten är lite komplicerad och har tagit tid. Parterna har nämligen redan enats en gång om den nya hyresnivån. Men Växjöbostäder anser att det var en tillfällig uppgörelse. Det tycker inte Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnivån som parterna tidigare enats om är att månadshyran efter renovering ska ligga på ungefär 5 425 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det vill säga 930 kronor per kvadratmeter och år. Växjöbostäder har sedan påkallat ny förhandling om hyrorna och vill att hyresnivån ska ligga på 1 260 kronor per kvadratmeter och år. Det betyder 7 350 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Det har inte Hyresgästföreningen kunnat gå med på. Så den förhandlingen gick i stöpet och Växjöbostäder valde att frånträda förhandlingsbordet och vända sig till hyresnämnden för en prövning av hyran.

Annons

Då tyckte Hyresgästföreningen att hyresnämnden inte går att vända sig till. De menade att det är Hyresmarknadskommittén som är rätt instans och ville att nämnden skulle avvisa ärendet. Men hyresnämnden har beslutat att pröva hyrorna. Det sker genom en så kallad bruksvärdering, vilket innebär att lägenheterna kommer att jämföras med liknande lägenheter på orten som har förhandlad hyra.

Läs ocksåHyresgäster måste acceptera renovering

– Vi har givetvis gått till nämnden med förhoppningen att det ska tas upp så vi är klart nöjda med beslutet. Sedan får vi se vart den här prövningen tar oss, säger Jennie Isberg, Växjöbostäders kommunikationschef.

Mats Seglarvik, gruppchef hos Hyresgästföreningen, är en av dem från föreningen som företräder hyresgästerna i tvisten.

Annons

– När vi som parter inte kan komma överens är det väldigt bra att det finns en hyresnämnd som kan hjälpa oss i sådana här situationer. Sedan får vi rätta oss efter deras beslut, säger Mats Seglarvik.

Läs ocksåHyresvärd nekar egen diskmaskin

Kvarteret Alabastern ligger på Nydalavägen i bostadsområdet Araby i Växjö.

Läs också Klart för nya hem i maktens hus Koll av studentlägenheter i Växjö Marija vill satsa i Växjö Medlingen avbryts i Växjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.