HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nästan halva stan står i bostadskö i Lysekil

Lysekil I Lysekils tätort bor det 7 800 personer. 3 500 står i Lysekilbostäders bostadskö. Ändå är det bara planerat för 100 nya lägenheter de närmaste fem åren.
Foto: Privat
Christina Johansson, vd Lysekilsbostäder, skulle gärna se fler nybyggda lägenheter i Lysekil direkt, men inom fem år ska 100 nya bostäder stå klara enligt planen.

Det är många som vill flytta till Lysekil och för att säkra sitt boende ställer de sig i bostadskön. Och de flesta vill bo centralt.

– Vi ser att det är många som står i vår bostadskö, men vi vet inte riktigt vad den är värd. Det är 30 procent som är Lysekilsbor, många av de övriga tror vi är sådana som vill flytta hit framöver, kanske när de blir pensionärer, säger Christina Johansson, Lysekilsbostäders vd.

Läs ocksåGenuin Lysekilsbo blir vd för bostadsbolaget

För att få en klarare bild av intresset för lägenheterna ser man på hur många som söker till varje ledig, utannonserad lägenhet, vilket Christina Johansson menar är en bättre bild av det riktiga intresset. Hon tror inte att alla 3 500 i bostadskön vill flytta till Lysekil omgående, utan att det handlar om att man vill säkerställa att få en bostad om några år.

– Men visst, det är ett oerhört intresse. Mellan 80 och 100 personer brukar söka lediga lägenheter och vi har ett tiotal lediga i månaden.  Så det är inte särskilt stor omflyttning.

Trots det stora intresset är inte nybyggnationen särskilt stor i Lysekil.

Läs ocksåGamla planer för framtida byggande

– Det som ligger närmast i tid är att bygga om Lysekilshemmet till lägenheter, säger Christina Johansson. Vi har som mål att bygga lägenheter till ett rimligt pris. Där kan det bli mellan 60 och 70 lägenheter och vi vill bevara den äldre delen byggd på tidigt 1900-tal.

Christina Johansson säger att bolaget också tittat på Sabos koncepthus, kombo-husen, som gör byggkostnaderna något lägre. Grannkommunen Sotenäs har redan byggt ett par hus i den modellen och flera är planerade. Ett koncept Lysekil också lockas av, enligt Christina Johansson. Men först måste det finnas mark att bygga på och där är vägen fortfarande ganska lång.

Det är stora industriprojekt på gång i Lysekils kommun och det kommer ytterligare att späda på behovet av nya bostäder.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

– Preems planer för framtiden betyder ju ett ökat tryck, säger Christina Johansson. Det är inte bara vi som vill bygga, utan andra bolag är också intresserade. Men som sagt, det kräver nya detaljplaner och där är bara några områden så pass långt fram i processen att de kan bli aktuella inom de närmaste åren.

– Vårt mål är i affärsplanen alla fall 100 nya lägenheter inom fem år. Och det är en spännande process för oss att vara med och se intresset för att bo och flytta till Lysekil, säger Christina Johansson.

Den lokala hyresgästföreningen har tidigare kritiserat det kommunala bostadsbolaget för att inte ha tagit tillvara markområden för att bygga hyresrätter, utan att man låtit bolag bygga bostadsrätter till deltidsboende istället.

Christina Johansson säger att förutsättningarna ändrats ganska snabbt i Lysekil och att man inte får glömma att det endast är några år sedan flera av bolagets lägenheter stod tomma. Själv är hon nytillträdd vd för bostadsbolaget och har inte kunnat påverka tidigare planer på byggnation.

– Men visst, jag hade mer än gärna satt spaden i backen redan idag för att bygga nya lägenheter här. Nu kommer det att dröja innan vi har nybyggda lägenheter, men det är inspirerande att vara med och planera en stads utveckling.

 

Läs också Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.