HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Norabostäders hyra klar

Nora Höjningen blev lägre än befarat, men ligger ändå högre än snittet. Hyresgästerna hos Norabostäder får hyran höjd med 2,33 procent.

Norabostäder var ett av de bostadsbolag i länet som i år inte lämnade något hyresbud, utan som i stället förhandlade med Hyresgästföreningen genom flera träffar och diskussioner om målsättningar. Det har Hem & Hyra tidigare skrivit om.

I ett pressmeddelande skriver Norabostäder att de ”träffats vid fem tillfällen och resonerat kring verksamheten, fastigheternas underhållsbehov och vilket utrymme som finns för hyreshöjningar”.

Läs ocksåHistoriskt resultat för Vätterhem

Överenskommelsen innebär att Norabostäder generellt höjer hyrorna med 2,33 procent från och med den 1 januari. Den nya hyran justeras för hyresgästerna från och med den 1 februari med extra uttag på hyresavin för januarimånads höjning.

–  Vi har kommit fram till en gemensam syn med Hyresgästföreningen om var det finns möjligheter att bli ännu bättre i verksamheten. Vårt ekonomiska läge gör att vi måste vara extra bra på det vi gör och vara extra varsamma med våra kostnader. Vår målsättning har varit att få ihop en budget i balans, vi når inte riktigt dit med den här överenskommelsen när vi samtidigt behöver ta oss an vår underhållsplan. Hyreshöjningen ligger på en halv procent över snittet för andra allmännyttorna i länet, med beaktande av det känner vi att uppgörelsen är acceptabel, säger Jeanette Berggren, VD för Norabostäder, i pressmeddelandet.

Annons

Trots att Nora kommun i slutet av förra året beslutade sänka borgensavgiften från 0,60 till 0,45, vill Hyresgästföreningen att politikerna sänker den ännu mer.

Läs ocksåFörlustaffär bygga på landsbygden i Falkenberg

–  Det som sticker ut i hyreskalkylen är att Nora kommun tar ut en högre borgensavgift än de flesta andra kommuner även om den sänkts något från 2012. Vi hoppas att kommunpolitikerna inser att den för höga borgensavgiften antingen sänker underhållsbudgeten eller Norabostäders resultat med cirka 300. 000 konor, säger Ingegärd Gustafson som är ordförande i hyresgästföreningen i Nora.

Och i det ger Norabostäders VD Hyresgästföreningen rätt.

Annons

– Vi skulle inte ha något emot om de sänkte borgensavgiften ytterligare, men under 2012 har vi gentemot vår ägare koncentrerat oss på att driva frågan om ett kapitaltillskott om 21 miljoner kronor för att förbättra soliditeten. Vilket vi också fått. I år kommer vi prata med ägarna om avgiften. Vi har ännu inte beslutat hur vi ska agera eller hur hårt vi ska gå fram. Så länge låter vi Hyresgästföreningen driva frågan, för vi delar deras syn, säger Jeanette Berggren till Hem & Hyra.

Läs ocksåHFAB i Halmstad gör 122 miljoner i vinst
Läs också 118 miljoner i vinst för Helsingborgshem 28,5 miljoner i plus för ABK i Kristianstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.