Annons

Noras hus i Uddevalla erbjuder sängplats för hemlösa

Uddevalla Behovet av akuta övernattningsmöjligheter för hemlösa har ökat markant. I Uddevalla har ekumeniska Saronhuset och Svenska kyrkan öppnat ett boende, där personer i stort behov kan få en sovplats. De kallaste nätterna delade de mest utsatta med sig av sina övernattningsrum.

Akutboende invigdes i november och har sedan dess haft många gäster som utnyttjat möjligheten att få kvällsmat och frukost och sova i rena lakan i ett av de fem rummen på gården.

Föreståndare för Noras hus är Mats Samuelson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– ”Typgästen” är en Uddevallabo i åldern 30 till 50 år och missbrukare, nästan alltid en man. Vi har haft väldigt få kvinnor som övernattat, även om vi tror att de är ännu mer utsatta. Vi har ett speciellt rum för kvinnor, med egen dusch och toalett, så att de ska slippa bli exponerade när de går till toaletten eller duschen.

Boendet har regler för dem som vill övernatta. De måste först anmäla sig hos Mats Samuelson och får sedan komma till Saronhuset på Kilbäcksgatan klockan 21.30 på kvällen, där det serveras kvällsmat och möjligheter till samvaro och samtal. De som har packning med sig får lämna det i ett speciellt förråd, då man vill minimera risken för att gästerna tar med sig droger och alkohol in i rummen.

– Det ska var en trygg plats att sova på, säger Mats Samuelson.

Läs också"Hårda krav tvingar fram socialbostäder"

På morgonen serveras frukost de dagar Saronhuset är öppet, annars får gästerna med sig ett frukostpaket i samband med utcheckningen.

Annons

Det kostar 20 kronor att sova en natt i Noras hus och man kan inte boka sig för flera nätter i rad.

Mats Samuelson säger att de som övernattar kan få nya kläder som allmänheten skänkt. Personalen på boendet hjälper också till att tvätta. Dusch med hygienartiklar ingår och även det är sådant som allmänheten skänkt. Med jämna mellanrum får Noras hus ut med vädjan om att få hygienartiklar, lakan, underkläder och rakhyvlar skänkta till sig. Saker som kan lämnas in på Saronhuset. Den senaste tiden har det varit fullbokat varje natt, och Mats Samuelson säger att det kan bero på det kalla vädret. Det har till och med varit så många som varit i behov av övernattning att man delat med sig av platsen:

Läs också5,5 miljoner till kommunens arbete med hemlösa

– När vi hade det som kallast ute kunde det hände att vi hade en stor grupp från Rumänien som chansade och väldigt gärna ville in. De hör inte av sig under dagen och det är oerhört svårt att neka när de väl är på plats. Vid ett tillfälle erbjöd sig våra stammisar att de kunde sova på en extra madrass inne i duschen eller kanske ett hörn hos en kompis. De upplät alltså sin egen sängplats, säger Mats Samuelsson.

Verksamheten är bemannad under nätterna, så gästerna har alltid tillgång till någon som kan hjälpa till.

Mats Samuelson är stolt över verksamheten, framförallt för att Noras hus kan erbjuda en trygg plats att sova på för de mest utsatta i samhället. Han menar att här tar man ansvar och visar medmänsklighet. Han tycker också att det är en stor fördel att Noras hus ligger i centrala Uddevalla och att boendet inte göms undan.

Annons

– Noras hus är en självklar del av stadsbilden, vilket jag tycker är väldigt positivt, säger han.

Och varför heter boendet Noras hus?

– Vänt på Saron, så förstår du, säger Mats Samuelsson. Saron baklänges blir Noras, konstigare än så är det inte. Det visar kopplingen mellan verksamheterna.

Fakta: Hemlösheten i Uddevalla

Socialstyrelsen hade en mätperiod vecka 14, 2017. Den visar att Uddevalla hade 224 personer i olika hemlöshetssituationer. 28 i akut hemlöshet. I denna siffra ingår inte ”papperslösa”.

Läs också 79 akut hemlösa i Helsingborg Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.