Annons

Norrby – området som hamnade fel i tiden

Västra Götaland Vissa stadsdelar har bra läge, men kan ändå ha typiska förortsproblem. Det har bostadsforskaren Mats Sundin kommit fram till i sin avhandling där han studerat stadsdelen Norrbys i Borås historiska förändring.

Med närhet till de gamla textilfabrikerna byggdes Norrby för skötsamma arbetare. De gamla trähusen revs och ersattes med betonghus.

Annons
Mats Sundin anser att de så kallade bananhusen som byggdes i slutet av 60-talet har fått klä skott för misslyckat byggande.
– Norrby drabbades retroaktivt av miljonprogrammets brister och förortsproblem, säger Mats Sundin.
Miljonprogrammet syftar på den miljon lägenheter som byggdes under åren 1965–1975. Här har det varit problem med hög invandring och omflyttning, tomma lägenheter, sociala problem och kriminalitet.
Vad har man för nytta i framtiden av dina slutsatser i avhandlingen?
– Framför allt borde man bygga nere vid järnvägen i Borås. Det är ett bra läge för pendlare att bo. Byggs det attraktiva bostäder kan man inte köra Norrby i botten.
Stadsdelen är i dag tredelad. Här kan man bo med hyresrätt, bostadsrätt och egnahem. Gammal bebyggelse varvas med 60-talshus.
I sin studie har han jämfört tre stadsdelar: Norrby i Borås, Nyfors i Eskilstuna och Öster i Gävle och följt deras förändring från slutet av 1800-talet till i dag.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen Skriver om klass, mord och en villkorslös faderskärlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.