Annons

Nu är årets hyror i Mellerud klara

Mellerud ​Efter tre sittningar och ett antal telefonmöten är hyresnivån hos kommunala Melleruds Bostäder klar. Kravet på knappt 3 procent för både 2011 och 2012 filades ner till ett ettårigt avtal om i snitt 2,3 procent. Och Hyresgästföreningen får även i år bidrag till sin verksamhet.

​Melleruds Bostäders hyror höjs mellan 1 och 3,8 procent från 1 februari. I snitt blir höjningen 2,3 procent vilket motsvarar 115 kronor för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Lägst höjning, 1 procent, får en fastighet i Åsensbruk. Högst, 3,8 procent, får det så kallade Bibliotekshuset i centrala Mellerud.
– Huset är populärt, i gott skick och har hiss. Dessutom ligger hyran ganska mycket lägre än övriga beståndet, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Laang.
Han tycker att uppgörelsen är relativt okej och även bostadsbolagets vd Benny Mattsson ser på det stora hela positivt på resultatet.
– Helst skulle vi velat ha mer, men vi har haft en bra dialog där alla förstått varandra, säger han.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Överenskommelsen innebär ett tillskott på 600 000 kronor i år. Pengarna går bland annat till ökade personalkostnader och dyrare värme. Det blir också mer underhåll. Budgeten för året ligger på 6,5 miljoner och ska bland annat gå till renovering av äldre fastigheter.
 
I december meddelade Melleruds Bostäder att man sett över sina kostnader och kommit fram till att Hyresgästföreningen inte skulle få fortsatt bidrag för sin verksamhet. Största posten var på 100 000 kronor och gällde pengar till så kallat boinflytande.
– Hälften av pengarna har gått till arvoden för förtroendevalda och resten har legat kvar på kontot. Jag tror aldrig att någon har ifrågasatt de här kostnaderna, det har nog bara gått sin gilla gång, säger Benny Mattsson.
Under förhandlingarna backade bolaget något. Föreningen får 50 000 för 2011 och har dessutom kvar 50 000 av boinflytandepengarna som inte gick åt i förra året.
Benny Mattsson vill se en bättre spridning av medlen, så att hyresgäster i alla åldrar och även de som bor utanför tätorten kan påverka boende och trivsel.
– Jag betalar gärna om pengarna finns och om hyresgästerna har nytta av det, säger han.
Peter Laang tror inte att hyresgästerna kommer att märka någon större skillnad på grund av den stramare budgeten.
– Tyvärr har det inte varit så mycket verksamhet i Mellerud de senaste åren. 50 000 kronor har räckt, säger han.
 
 
Utöver högre hyra blir det också något dyrare att parkera bilen. Garage och parkeringsplatser höjs med i snitt 2,3 procent. Det motsvarar 1 krona för parkeringsplats utan motorvärmare, 3 kronor med motorvärmare och 10 kronor för garage.
 
 
Relaterat:
Här finns kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Annons
Fakta: Melleruds Bostäder


Bolaget har knappt 690 lägenheter i Mellerud, Åsensbruk och Dals Rostock.
Inför årets förhandlingar yrkade Melleruds Bostäder på att höja hyrorna med i snitt 2,9 procent 2011 och 2012.
Några av grunderna till kravet var taxehöjningar samt en planerad nyanställning.
Enligt det färska hyresavtalet blir snitthöjningen 2,3 procent för både bostäder och parkeringsplatser.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.