Annons

Nu avgörs nästa års hyra för 2 700 hyresgäster hos Kungälvsbostäder

Kungälv I morgon inleds förhandlingar om nästa års hyror för närmare 2 700 hyresgäster i Kungälv. Kommunägda Kungälvsbostäder vill höja med 2,8 procent.

I år stod stiftelsen Kungälvsbostäder för den högsta höjningen bland samtliga kommunala värdar i hela länet, räknat i procent. 3,26 procent låg i toppskiktet även nationellt.

En betydande del av höjningen berodde på att Kungälvs kommun höjde den så kallade borgensavgiften, alltså den avgift som Kungälvsbostäder betalar för att kommunen ska gå i borgen för stiftelsens lån.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är det dags för en ny förhandlingsomgång med Hyresgästföreningen. Vid årsskiftet vill Kungälvsbostäder höja hyrorna med 2,8 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till berörda medlemmar i Kungälvsområdet.

Annons

Det skulle motsvara ytterligare 140 kronor i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Parterna möts vid förhandlingsbordet i morgon.

Annons
Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Här hittar du listan på vad andra hyresvärdar i länet har begärt i hyreshöjning nästa år.

Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Beslut från Stockholm om höjda hyror i Kungälv Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.