Annons

Nu blir deras vatten varmt

Västervik Västerviksfamiljen slipper nu vänta flera minuter på att det ska komma varmvatten ur kranen. Hovrätten har beslutat att deras värd ska åtgärda en rad brister.

​Även andra brister ska åtgärdas, annars hotar vite.

Familjen, som bor i en mindre ort i närheten av Västervik, tröttnade på att värden inte gjorde någonting åt att badrumstapeten hade mögelfläckar, att badrumsdörren brukade gå i baklås och att handtagen till både ytterdörr och altandörr var trasiga. Men det största problemet var att man tvingades spola länge innan det kom tillräckligt varmt vatten ur kranarna, vilket innebar en hälsorisk. Legionellabakterier trivs nämligen ypperligt i ljummet vatten.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Familjen vände sig till Hyresgästföreningen och fick hjälp att driva ärendet i hyresnämnden. Hyresnämnden gick helt på familjens linje och ålade värden att rätta till bristerna. Det skulle ha varit gjort senast i somras.

Men värden överklagade beslutet till hovrätten eftersom hon ansåg att hon behövde mer tid på sig. Hovrätten delar dock hyresnämndens uppfattning. Problemen i lägenheten ska rättas till och trots att beslutet kom för bara några dagar sedan anser hovrätten att allt skulle varit gjort senast den 1 september.

Annons

Hyresvärden har också rättat till de flesta av bristerna vid det här laget.

Läs ocksåHyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 krSkador skåpsdörrar.

– De allvarligaste problemen, till exempel att det tog jättelång tid innan det kom något varmvatten i kranen, har fixats till, säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kanjec, som företräder familjen.

Likaså har det mögelskadade badrummet renoverats.

Annons

Men några saker, som skåpsluckor som inte går att stänga ordentligt, väntar fortfarande på att åtgärdas och innan det är gjort tänker Hyresgästföreningen inte gå med på att hyrorna höjs i det aktuella bostadsområdet.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

– Det är ett sätt att sätta press på hyresvärden så att det blir av, säger Zeljko Kranjec.

Läs också Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka” Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.