HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nu halveras förmedlingsavgiften

Uppsala Uppsala bostadsförmedlings ekonomi går bra och nu vill det kommunala bolaget göra en första sänkning av förmedlingsavgiften.

I slutet av förra året hade runt 76 000 personer anmält sig till den nya bostadsförmedlingen och betalat köavgiften, mot förväntade 63 000 personer. Därför föreslår Uppsala bostadsförmedlings styrelse nu att kommunfullmäktige ska godkänna en halvering av förmedlingsavgiften, från 1 250 till 625 kronor, från 1 juni. Däremot förblir köavgiften intakt.

Både köavgiften och förmedlingsavgiften har fått hård kritik från hyresgäster och bostadssökande, men bolagets styrelse hävdar i förslaget till beslut att mest kritik har riktats just mot den höga förmedlingsavgiften.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.
Erik Pelling (S), kommunalråd.

Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor, har hela tiden varit tydlig med att han vill att förmedlingsavgiften avskaffas innan köavgiften sänks.

Annons

– Erfarenheterna från Stockholms bostadsförmedling har visat att det är förmedlingsavgiften som har ifrågasatts. Dessutom kräver förmedlingsavgiften mer administration, vilket gör att det är en dyrare avgift att ta ut, säger han till Upsala Nya Tidning, som var först med nyheten om sänkningen.

Samtidigt vill Uppsala bostadsförmedlings styrelse att kommunfullmäktige ska ge styrelsen möjligheten att själva kunna sänka förmedlingsavgiften i framtiden, utan beslut i fullmäktige.

Annons
Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoängVägglus och en kvinna som gömmer ansiktet i händerna.

Kommunstyrelsen ska ta upp förslaget på sitt möte i morgon, onsdag, och kommunfullmäktige väntas ta ställning till frågan måndag 29 maj.

Läs också Politisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandet Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.