HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alingsåshems hyresgäster får hyreshöjning från februari

Alingsås Nu är hyrorna för Alingsåshems hyresgäster fastslagen. När bostadsbolaget och Hyresgästföreningen inte kunde enas fick Hyresmarknadskommittén rycka in. Resultatet blir en höjning med 2,2 procent och det gäller retroaktivt från första februari.
Foto: Johanna Wiman/Nils-Olof Larsson
Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare, hoppas hyreshöjningen i Alingsås kommer hyresgästerna till del i form av underhåll och reparationer.

Alingsåshem ville höja med 3,5 procent, vilket fick Hyresgästföreningen att protestera. Jesper Lissmark, förhandlare för Hyresgästföreningen, menar att bolaget har mycket god ekonomi och att de kostnadsökningar Alingsåshem pekade på inte motiverade en så stor höjning. Efter förhandlingar bantade värden sitt bud till 2,5 procent, men Hyresgästföreningen ansåg 1,7 procent som slutbud.

Förhandlingarna strandade och Hyresmarknadskommittén fick rycka in.

Läs ocksåHan tog fajten för lä­gen­hets­by­tet

Och nu är det klart, båda parter fick vika sig. Hyrorna kommer att höjas från 1 februari med 2,2 procent i snitt, med en spridning mellan 1,9 och 2,45 procent.

– Vi var inte helt nöjda med medlingsbudet på 2,2 % från Hyresmarknadskommittén. Alingsåshem gjorde ju ett rekordresultat förra året. Men det är en nivå vi kan acceptera. Vi antog därför medlingsbudet för att få ett slut på processen. Framför allt ville vi inte riskera ännu större retroaktivitet för hyresgästerna.

– Det känns ändå bra att vi kommit fram till en lösning, säger Jesper Lissmark.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

Han tycker att bostadsbolagets mycket goda ekonomi borde legat som grund för en betydligt lägre höjning.

Jesper Lissmark säger att han verkligen hoppas att hyreshöjningen kommer hyresgästerna till del och att inte allt går till kostnadstäckningar.

– Vi hoppas hyresgästerna kommer se en märkbar skillnad i form av underhåll och renoveringar, säger han.

Läs ocksåNyanlända fick betala högre hyra

 

Läs också Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Varbergsbo mister sitt hem efter sjukskrivning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.