Annons

Alingsåshems hyresgäster får hyreshöjning från februari

Alingsås Nu är hyrorna för Alingsåshems hyresgäster fastslagen. När bostadsbolaget och Hyresgästföreningen inte kunde enas fick Hyresmarknadskommittén rycka in. Resultatet blir en höjning med 2,2 procent och det gäller retroaktivt från första februari.
Foto: Johanna Wiman/Nils-Olof Larsson
Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare, hoppas hyreshöjningen i Alingsås kommer hyresgästerna till del i form av underhåll och reparationer.

Alingsåshem ville höja med 3,5 procent, vilket fick Hyresgästföreningen att protestera. Jesper Lissmark, förhandlare för Hyresgästföreningen, menar att bolaget har mycket god ekonomi och att de kostnadsökningar Alingsåshem pekade på inte motiverade en så stor höjning. Efter förhandlingar bantade värden sitt bud till 2,5 procent, men Hyresgästföreningen ansåg 1,7 procent som slutbud.

Förhandlingarna strandade och Hyresmarknadskommittén fick rycka in.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Och nu är det klart, båda parter fick vika sig. Hyrorna kommer att höjas från 1 februari med 2,2 procent i snitt, med en spridning mellan 1,9 och 2,45 procent.

– Vi var inte helt nöjda med medlingsbudet på 2,2 % från Hyresmarknadskommittén. Alingsåshem gjorde ju ett rekordresultat förra året. Men det är en nivå vi kan acceptera. Vi antog därför medlingsbudet för att få ett slut på processen. Framför allt ville vi inte riskera ännu större retroaktivitet för hyresgästerna.

Annons

– Det känns ändå bra att vi kommit fram till en lösning, säger Jesper Lissmark.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Han tycker att bostadsbolagets mycket goda ekonomi borde legat som grund för en betydligt lägre höjning.

Jesper Lissmark säger att han verkligen hoppas att hyreshöjningen kommer hyresgästerna till del och att inte allt går till kostnadstäckningar.

Annons

– Vi hoppas hyresgästerna kommer se en märkbar skillnad i form av underhåll och renoveringar, säger han.

Läs ocksåUnik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”Swishöverföringarna som ingått i polisutredningen har nu blivit bevis i Göteborgs tingsrätt.

 

Läs också Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga” Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.