HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu ska ”drömlägenheten” testas på riktigt

Linköping Den byggdes som ett experiment och har hittills varit visningslägenhet. Men nu ska hyresgäster testa hur funktionerna i ”Drömlägenheten” fungerar på riktigt. Stångåstaden utlyser en tävling om hyreskontraktet.
Foto: Jenny Knutsson
Sängen kommer ner från taket. Fredrik Sandström från Stångåstaden visade "drömlägenheten" för nyfikna under bomässan.

Den 55 kvadratmeter stora lägenheten byggdes i nya stadsdelen Vallastaden som som en del av bomässan 2017. Men sedan dess har den mestadels stått tom och bara visats då och då. ”Drömlägenheten” kan beskrivas som ett experiment där nya lösningar testas. Tanken är att bostaden ska kunna förändras efter behov och passa till exempel för en familj som varannan vecka består av två vuxna och varannan dessutom av flera barn. Det finns förvaringsutrymmen under luckor i golvet och sängen hissas ner från taket och är ur vägen när den inte används. Badkaret göms under badrumsgolvet. Utfällbara väggar kan dela in lägenheten i flera mindre rum.

Belysning och gardiner justeras med hjälp av en app.

När lägenheten visades i samband med bomässan var man från Stångåstadens sida tveksam till om den någonsin skulle hyras ut på riktigt. Men nu har bolaget bestämt sig för att göra just det. Den blivande hyresgästen utses genom en tävling.

— Normalt sett är vi väldigt strikta med att följa vår kö, men eftersom det här är en typ av forskningsprojekt så vill vi gärna hitta en familj som passar in på det vi har byggt lägenheten för, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Ni kommer inte ta någon hänsyn till köpoäng?

— Det gör vi med alla andra tusentals lägenheter men inte med den här.

Läs ocksåBostadsbolaget säljer hyreshus i centrala Mjölby

Hur går tävlingen till?

— Man skriver till oss och berättar lite grann om sig själv och sen kommer vi ha ett urvalsförfarande där vi utser vi en vinnare, berättar Fredrik Törnqvist.

Hyreskontraktet gäller tills vidare och hyran är 8 166 kronor i månaden, vilket är samma nivå som för bolagets mer ordinära lägenheter i området.

Läs också27 nya hyresrätter skapar protester hos bostadsrättsförening

— Hyran blir som om det varit en vanlig lägenhet, vi tar inte betalt för de extra funktionerna.

Som motprestation förväntas den som flyttar in föra en löpande dialog med värden och även vara beredd på att öppna dörren för visningar.

— Det kommer vara en väldigt bra möjlighet för oss att se hur det här funkar på riktigt och vilken nytta man har av de olika funktionerna.

Läs ocksåSvartlistad värd vägrade släppa in tvångsförvaltaren 

Fredrik Törnqvist utesluter inte att funktioner som får gott betyg kan användas i större skala när Stångåstaden bygger nytt i framtiden.

Tävlingen pågår till och med den 28 februari och vinnarfamiljen beräknas kunna flytta in någon gång under våren.

Läs också Barnfamiljer saknar både värme och varmvatten Sänkt betyg för hyresvärdar i Västsverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.