Annons

Nu startar hållbarhetsveckan

Göteborg I helgen firar populära Megaloppis i Majorna tio år. Hyresgästföreningen uppmärksammar jubileet med en hel veckas evenemang på temat hållbarhet, ur hyresgästers perspektiv.

2009 anordnade Hyresgästföreningen för första gången en stor, gemensam stadsdelsloppis på Majornas gator i Göteborg. Megaloppis kom att bli en uppskattad tradition som numera lockar folk från hela staden.

På söndag är det dags igen. Men redan i dag startar förfesten, då Hyresgästföreningen bjuder in till en hel hållbarhetsvecka för att fira tioårsjubileet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under de närmaste dagarna kan den som vill ta del av föreläsningar och diskussioner om ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Du hittar kalendariet här.

Allt utgår från hemmet, bostaden och livet som hyresgäst. Många som bor i hyresrätt är ju beroende av att värden gör det möjligt att leva hållbart, menar Hyresgästföreningens projektledare Kim Weinehammar.

– Många av de seminarier som finns sedan tidigare lyfter fastighetsägarnas perspektiv. Här vill vi lyfta upp hyresgästernas förutsättningar på den politiska agendan, säger hon.

Annons
Läs ocksåDeras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennernaTre personer i ett vardagsrum. Persienner

– Hyresgästkollektivet är en betydande del av befolkningen. Ska de förväntas leva på ett hållbart sätt måste de ges förutsättningar.

Det kan till exempel handla om smart och säker cykelförvaring, eller fungerande sortering i soprummet. Men också om rimliga hyresnivåer som är ekonomiskt och socialt hållbara, och som ger hyresgäster utrymme att orka prioritera miljömedvetandet.

Trots att Hyresgästföreningen har jobbat med hållbarhet i många år är det inte självklart att folk kopplar ihop föreningen med hållbarhetsarbete, konstaterar Kim Weinehammar.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

– Men vi har jobbat brett och i många år med energifrågor, individuell vattenmätning kopplat till hyran, kurser i avfallshantering, loppisar, lokala odlingar och mängder av olika miljöinitiativ, säger hon.

Annons

LÄS MER:

Här kan du läsa kalendariet på Arena: Första Lång.

Hem & Hyra har genom åren berättat om ett flertal projekt med hållbarhetsfokus som Hyresgästföreningen drivit i Göteborgsområdet. Läs mer i faktarutan nedan.

Fakta: Hållbarhet i Hyresgästföreningens regi

Miljonsatsning på skräpjakt

Grön livsstil exporteras från Majorna

De är Tynnereds nya miljöjägare

Enklare cykelliv ska få fler att skippa bilen

Fakta: Megaloppis

Stor stadsdelsloppis i Majorna som i år firar tioårsjubileum. Äger alltid rum sista söndagen i maj. Årets datum är 26 maj.

Hyresgästföreningen arrangerar i samverkan med bland annat Bostadsbolaget, Familjebostäder, Wallenstam och Göteborgs stad.

Läs mer om årets Megaloppis här eller på evenemangets Facebooksida.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Låginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.