Annons

Nu villa – då jakt på Blocket

Halmstad Stefan Pålsson (S) bor i hus – som de flesta toppolitiker. Men det var inte så länge sedan han jagade lägenhet på Blocket.
Foto: Petra Martinsson
Stefan Pålsson (S).

Det tog många månader, samtal, ansökningar och lång annonsering på Blocket innan Stefan Pålsson och hans sambo fick napp. De hade då sökt hundratals lägenheter.

I hyreshuset som de flyttade in i bodde flera syrier och det blev många koppar kaffe med granndiskussioner om jämlikhet, kulturskillnader och annan politik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det var då. Sedan cirka fyra år bor de i ett parhus och i de nya kvarteren handlar samtalen mer om renoveringar och barn.

– En stark kontrast, konstaterar Stefan Pålsson.

Det är endast tolv av närmare hundra kommunal- och oppositionsråd i Skåne som bor i hyresrätt. Resten äger ett hus eller bostadsrätt. I Halland bor endast två av 20 i hyresrätt. Det visar Hem&Hyra kartläggning. Frågan är om det spelar någon roll för hur politikerna agerar.

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Stefan Pålsson är nytillträdd som socialdemokratiskt oppositionsråd i Halmstad och har ett stort intresse för bostadspolitik. Han tror att de förtroendevaldas bostadserfarenhet spela roll för den politiska agendan men vill inte dra för stora växlar på det.

Han hoppas och tror att politiker inte fattar beslut utifrån sina egna självupplevda händelser utan för alla kommuninvånare. Kanske är också åldern mer avgörande än boendeformen när det gäller intresset för bostadspolitik.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

– Många politiker har sedan länge en bostad och har svårt att sätta sig in i hur det är att inte ha det. Det kanske kan hjälpa att vara yngre och nyss ha upplevt hur krångligt och svårt det är att få en bostad, säger Stefan Pålsson som är 27 år.

Annons

I sin egen verklighet kan han förvånas över att intresset för bostadspolitik inte är större.

– Det är många som konstaterar att vi måste bygga mer men ingen som direkt gräver ner sig i det. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att vi har en sådan otrolig bostadsbrist.

David Karlsson, forskare vid Göteborgs universitet tycker inte det är helt okomplicerat hur politiker bor.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.