Annons

NVK vill höja hyrorna med 2,91 procent

Fagersta Två kommunala hyresvärdar i Västmanlands län har hittills yrkat på hyreshöjning för 2014. Det högsta kravet kommer från NVK som begär 2,91 procent för sina bostäder i Norberg.
Foto: Monika Steczkó
Norra Västmanlands Kommunalteknikföbund förvaltar lägenheter i Fagersta och Norberg.

För lägenhetsbeståndet i Fagersta yrkar Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, på en något lägre hyreshöjning, 2,57 procent. Även om procenten skiljer sig åt är yrkandet detsamma i kronor, påpekar NVK:s förbundschef Harold Nilsson.

– Det beror på att hyrorna är lägre i Norberg än i Fagersta.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Egentligen skulle NVK behöva yrka på en betydligt högre hyreshöjning för att få verksamheten att gå runt, enligt Harold Nilsson.

– Kostnadsökningarna är betydligt högre än vårt yrkande, men det går inte att komma i fatt.

Annons

I flera år har vi lagt oss på en lägre höjning. Men samtidigt har vi gått ut med att vi vill vara en trygg hyresvärd och då kan vi inte komma med några chockhöjningar, säger han.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Enligt Nilsson är NVK:s fastighetsunderhåll mycket eftersatt sedan en längre tid tillbaka.

– Det här är ett jättestort bekymmer. Det går inte att få ordning på det enbart genom hyreshöjningar. Vi har bett fastighetsägaren om en långsiktig strategi. Eventuellt kan det bli tal om att på sikt rusta en del av beståndet och riva en del, säger han.

Annons

Även Salabostäder har yrkat på hyreshöjning inför 2014. Bolaget vill höja hyrorna med två procent för sina hyresgäster från och med årsskiftet. Representanter för bolaget och Hyresgästföreningen har redan träffats för en första förhandlingsomgång.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”
Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.