HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny lag inget skäl för sekretess

Nyheter Bostadsbolag kan inte hemlighålla uppgifter med hänvisning till den nya hyreslagen, enligt kammarrätten i Stockholm. Nu måste även Signalisten i Solna berätta vad dess vd tjänar.

Det finns sedan tidigare många domar som slår fast att kommunala bolag och stiftelser ska lämna ut uppgifter om exempelvis anställdas löner. Grunden för det är offentlighetsprincipen, som regleras i Sveriges grundlag och syftar till att myndigheter ska kunna granskas av vem som helst.

Men när Hem & Hyra under hösten  ställde frågor om lön och villkor för vd:arna i alla landets kommunala bostadsbolag vägrade åtta vd:ar att svara. Det hänvisade bland annat till lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, som kom 2011.

Läs ocksåInget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidragUppsala kommun, logga på fasad

Enligt den ska de kommunala bostadsbolagen drivas enligt affärsmässiga principer. Det vill bolagen tolka som att de ska slippa lämna ut löneuppgifterna eftersom privata bolag inte behöver göra det.

Kammarrätten i Stockholm berör inte ens det argumentet.

– Vi tycker inte att den nya lagen har någon som helst betydelse för frågan om det ska vara sekretess eller inte. Det är tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen som styr om handlingar ska lämnas ut eller inte, slår kammarrättsråd Catharina Lindqvist fast.

Läs ocksåKommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domarSkylt på Uppsala station: UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem

Hem & Hyras rätt att ta del av uppgifterna prövas i stället mot offentlighets- och sekretesslagen. I början av december kom de fem första domarna. Sollentunahem,  Järfällahus, Botkyrkabyggen, Armada och Upplands-Brohus blev alla skyldiga att svara på frågorna. Tyresö Bostäder valde då att göra detsamma.

Inte heller bostadsstiftelsen Signalisten har kunnat visa att uppgifterna om vd:s lön och villkor skulle vara till sådan skada för bolaget att de kan sekretessbeläggas, enligt kammarrätten i Stockholm.

Nu återstår bara ett överklagat beslut. Det gäller Habo bostäder och väntas bli klart i kammarrätten i Jönköping före jul.

Läs ocksåBevakningskameror: Hem & Hyras reporter jagar bilden på sig själv – lagen är snårig
Läs också Ny dom: Rätt att neka hyresgäst utan giltigt kontrakt bidrag Rättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.