HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny låg uppgörelse – Hässlehem höjer med 0,2 procent

Hässleholm Helsingborgshems hyresgäster får nästa år nästan ingen hyreshöjning alls. Den andra överenskommelsen i Skåne blir också låg. Hässlehems höjning stannar på 0.2 procent.

Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Hässlehem har nått en överenskommelse om 2016 års hyror. Höjningen landar på 0,2 procent i genomsnitt. Det kan jämföras med årets 0,97 procent som redan den räknades som mycket låg.

– Låga räntor och låg inflation gör det möjligt att hålla nere hyrorna, säger Emma Bülow, förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

När parterna nu har kommit överens om nivån ska höjningen differentieras mellan lägenheterna. Hyresgästerna kommer att få både högre och lägre än genomsnittet beroende på olika faktorer som läge, jämförbara lägenheter och standard. Det är första gången som hyrorna differentieras i Hässlehem. Denna gång innebär det att vissa förmodligen inte får någon höjning alls, enligt Emma Bülow. Taket för de med höjning är satt till 150 kronor i månaden.

Uppgörelsen med Helsingborgshem, som blev officiell i fredags, innebär att hyrorna höjs i genomsnitt med enbart åtta kronor i månaden. Betyder den och denna att kommande uppgörelser blir lika låga?

Annons

– Vi tycker att det är rimliga nivåer. Det är i det här spannet som vi räknar med att hamna också med andra bolag. Bevisligen har vi också fastighetsägarna med oss.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Uppgörelsen berör cirka 1 600 lägenheter.

Hem&Hyra har sökt Hässlehems vd Stephan Persson för en kommentar.

Annons

Läs också:

Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Åtta kronor- mycket låg hyreshöjning i Helsingborg

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listan Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.