HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny reglering kan ge billigare el

Nyheter Elnätsavgifterna ska regleras hårdare. Det kan innebära markant lägre kostnader framöver för alla elkonsumenter.

Regeringen har beslutat om en ny förordning för elnätsavgifterna, som ska säkerställa att företagens avgifter är rimliga. Elnätsbolagens priser är den del av elräkningen som du som konsument inte kan påverka. Syftet är att skydda kunderna mot oskäliga utgifter. Det är Energimarknadsinspektionen som granskar elnätsbolagens prissättning.

Under de senaste fem åren har avgifterna ökat med i genomsnitt 25 procent, vilket motsvarar nästan 500 kronor om året per lägenhet, enligt beräkningar från Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna. De är, liksom Hyresgästföreningen, positiva till den nya förordningen.

Läs ocksåColiving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

– Det är bra att Energimarknadsinspektionen ges större muskler. Det bör på sikt leda till mer rimliga elnätspriser för landets elkonsumenter, säger Hans Dahlin, energiexpert på Hyresgästföreningen.

Annons

Per Forsling, energipolitisk talesperson hos Fastighetsägarna, är inne på samma linje:

– Dagens reglering tar inte hänsyn till nätens verkliga ålder. I dag betalar kunderna varje år för gamla nät som om de vore nya. Det blir det nu ändring på. I förlängningen innebär det miljarder i besparingar för Sveriges elkonsumenter, säger han.

Läs ocksåLåginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem

Energimarknadsinspektionen har tidigare gett elnätsföretagen backning på de intäkter man velat ta ut för 2012-2015. För närvarande pågår långdragna rättsprocesser kring den nuvarande regleringsperioden. Förhoppningsvis innebär de nya reglerna att man kan undvika sådana rättsprocesser i framtiden.

Annons

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 november i år.

Läs också Chocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyra Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.