Annons

Ny strategi mot illegal dumpning i bostadsområden

Södertälje Cirka 20 miljoner kronor per år. Så hög är notan för att ta hand om sopor som dumpas illegalt i bostadsområden och återvinningsstationer i Södertälje. Nu ska en ny strategi vända den negativa trenden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Lina Hage. Pierre Rizk Tomas Thernström är överens om att något måste göras åt problemen med sopor.

En rundtur i Södertälje en måndag morgon är ingen vacker syn på sina håll. Massor av sopor, möbler och diskmaskiner är dumpade i bostadsområden och vid återvinningstationer. Det har gått så långt att hyresgäster funderar på att flytta från vissa områden på grund av problemen.

Men tanken är att det ska bli ändring på det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den som ska försöka vända trenden är Tomas Thernström, avfallstrateg på Södertälje kommuns samhällsbyggnadskontor. I våras tog de styrande i kommunen beslut att det skulle tas fram en strategi för att minska problemen med illegal dumpning av sopor och han är samordnare. Tanken är att strategin ska klubbas igenom i kommunstyrelsen i november.

– Det är en ohållbar situation och vi måste göra något, det ser ut så här på många platser i Sverige.

Han vill inte berätta exakt vad strategin innehåller innan den presenterats för politikerna och klubbats i kommunstyrelsen.

Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.

– Det handlar mycket om att ändra människors attityder och krävs mer information. Sedan måste det bli lättare att sortera och slänga på rätt ställe och konsekvenser för de som inte sköter sig, säger Tomas Thernström.

Annons

Han säger att kostnaden för att ta hand om det som dumpas illegalt är cirka 20 miljoner kronor per år i Södertälje. Men det sänker även värdet på bostäder och gör att en onödigt stor del av hyran måste gå till att ta hand om skräp.

Men han tycker att de sociala konsekvenserna av nedskräpningen är minst lika allvarliga som de ekonomiska. Problemen med nedskräpning är vanligare i socioekonomiskt utsatta områden och leder till att statusen i dessa områden sänks ytterligare.

Läs ocksåSopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gångenSopor fyller den inglasade balkongen.

– Det leder också till att tryggheten minskar och den sociala gemenskapen blir sämre, stämningen blir inte så bra om din granne slänger skräp på gatan, säger han.

Han anser att det absolut viktigaste för att vända trenden är att arbeta med att informera invånarna för att ge dem ökad kunskap och ändra deras attityd så att de slänger skräp där det hör hemma.

– Att ändra attityden är viktigast men samtidigt svårast. Men vi måste också se till att servicen är bra, det måste vara lätt att göra rätt, säger han.

Polisen i Södertälje har vid flera tillfällen i år spanat vid återvinningstationer och gripit flera personer för nedskräpning, men även för brott mot knivlagen och människor som varit efterlysta. Tio företag som har verksamhet i andra kommuner har också haffats för illegal dumpning i Södertälje.

Annons

Tomas Thernström tycker att det måste till hårdare tag för att markera att det inte är okey att dumpa skräp. Men det i sig kommer inte att lösa problemen.

– Man kan inte bevaka alla återvinningsstationer och bostadsområden. Grundproblemet är människors värderingar, säger han.

Områdena med störst problem är Hovsjö, Ronna, Lina Hage, Geneta och Saltskog. I Saltskog och på Klockarvägen finns återvinningstationerna med störst problem.

– Vi kan inte ha lokala små soptippar som det är idag, får vi inte bukt med återvinningsstationerna får vi stänga dem.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det” Slarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.