Annons

Nya ägare får tumme upp

Gotland Gotlandshems beslut att sälja över 900 lägenheter vållade mycket debatt. Men ett år efter affären hörs få kritiska röster.
Foto: Jenny Knutsson
Markus Ekedahl tycker att det mesta har blivit bättre sedan han fick en ny värd.

Det var i december 2017 som regionfullmäktige på Gotland klubbade igenom försäljningen av nästan en femtedel av Gotlandshems lägenheter till tre olika privata ägare.

I Havdhem tycker hyresgästen Markus Ekedahl att försäljningen blev till det bättre. Här såldes 23 radhuslägenheter till det lokala bolaget Havdhem Värme.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Allting har blivit mycket bättre. Vill man göra något så är de flexibla och vill man ha hjälp så är vaktmästaren här på fem minuter. Så var det inte tidigare, säger Markus Ekedahl.

Robert Peijic är platschef på Kuststaden projektutveckling i Visby.

I samhället När såldes 16 lägenheter till lokala bolaget Finab. Den största affären skedde i Visby där Kuststaden Projektutveckling köpte 884 lägenheter i kvarteren Stäven och Bogen i stadsdelen Gråbo.

Annons

– Jag var lite orolig i början och undrade hur det skulle bli. Men det har gått bra och det är inga problem. Det är bra killar som jobbar här, säger Siv Olofsson, hyresgäst i Stäven.

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

Hela affären gav Gotlandshem drygt 600 miljoner kronor till nyproduktion och underhåll. Men innan husen såldes pågick en debatt och en del var då oroliga för vad en privat ägare skulle innebära.

– Det finns inte mycket att klaga på, men det har gått för kort tid för att uttala sig säkert. Men oron finns kvar att de vill renovera och höja hyrorna kraftigt, säger Per Pettersson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Stäven.

Annons

Men enligt Kuststaden finns inga planer på att göra några lyxrenoveringar. Bolaget har det första året bland annat satsat på underhåll och att måla fasader och fixa avloppstopp genom spolning av stammar.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

– Det finns ett underhållsbehov, men det handlar om punktinsatser. Det finns en del badrum som är slitna, men det kommer i så fall vara frivilligt, förklarar Robert Peijic, platschef på Kuststaden projektutveckling i Visby

Fakta: Gotlandshem sålde till tre nya ägare

Visby: 884 lägenheter i stadsdelen Gråbo. Köpare: Kuststaden Projektutveckling.

Havdhem: 23 lägenheter. Köpare: Havdhem Värme.

När: 16 lägenheter. Köpare: Fastighet i När.

Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.