Annons

Nya regler kan göra framtida försäljningar hemliga

Göteborg Göteborgs politiker vill klubba nya ägardirektiv för de kommunala bostadsbolagen. Med de nya reglerna hade Rannebergen-affären kunnat genomföras i tysthet.
Foto: Gustaf Görfelt
Protesterna mot att sälja kommunala lägenheter till Victoria Park har varit stora. Planerna blev offentliga tack vare en mening som finns i alla de kommunala bolagens ägardirektiv. Men nu vill en majoritet i kommunfullmäktige ta bort den meningen.

Det var på grund av bostadsbolagens nuvarande ägardirektiv som bytesaffären i Rannebergen blev offentlig innan den var ett faktum.

Framtiden-koncernen gav sitt dotterbolag Bostadsbolaget i uppgift att sälja 289 lägenheter till Victoria Park. Detta för att koncernens andra dotterbolag Poseidon skulle få köpa mark av Victoria Park i Lövgärdet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När börsintroducerade bolag planerar affärsuppgörelser råder sekretess, och både Victoria Park och Framtiden ville att förhandlingarna skulle stanna i styrelserummen tills affären var klar.

Men Bostadsbolagets ordförande Johan Zandin (V) protesterade. Han pekade på Bostadsbolagets ägardirektiv där det står att ”om en eventuell koncernextern fastighetsförsäljning blir aktuell ska, efter moderbolagets godkännande, kommunfullmäktiges ställningstagande inhämtas.”

Övriga styrelsen höll med, direktiven var tydliga. Detta ledde till att försäljningsplanerna blev offentliga, och i förlängningen stoppades.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Nu vill Framtiden och större delen av kommunfullmäktige plocka bort meningen. Ett nytt förslag till ägardirektiv ligger för beslut på fullmäktigemötet nästa torsdag. I Framtidens förslag är meningen struken. Alla partier i kommunstyrelsen utom Vänsterpartiet har ställt sig bakom ändringen. I fullmäktige är även Vägvalet motståndare.

Annons

I kväll klockan 18 kommer Hyresgästföreningen Angered att ha öppet möte i Rannebergen. Förut var det tänkt att mötet skulle mobilisera för demonstrationer mot försäljningsplanerna.

Nu kommer man i stället att demonstrera utanför fullmäktige mot de ändrade ägardirektiven.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered:

– Om de här ägardirektiven varit genomförda hade husen i Rannebergen redan varit sålda. Nu är det viktigt att använda det här exemplet för att visa varför försäljning av kommunala bostäder inte får gå för snabbt.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar anser också att övriga partier i fullmäktige borde tänka om.

– Det är oerhört viktigt att behålla den här paragrafen. Det behövs en god transparent och demokratisk ordning kring sådana här beslut, det har visat sig tydligt nu. Det kan inte bara vara upp till bolagen själva att leka geschäft med människors bostäder bakom lyckta dörrar, säger Daniel Bernmar.

Annons

LÄS MER:

Polisuppgifter stoppar affär med Victoria Park

LÄS ÄVEN:

De gamla ägardirektiven och förslaget på nya direktiv. Meningen om att kommunfullmäktige ska konsulteras vid försäljning finns under rubriken ”fastighetsförvaltning”.

Fakta: Framtiden-koncernen

Göteborgs kommunala bostadskoncern, den största i Sverige.

Omfattar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Dessutom ingår Framtiden Byggutveckling, Egnahemsbolaget och Störningsjouren.

Totalt bor mer än 72 000 hushåll i bostäder som ägs av Framtidens dotterbolag.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.